Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3956/kuriama-zalingu-ir-psichika-veikianciu-medziagu-prevencijos-sistema/spausdinti/

Kuriama žalingų ir psichiką veikiančių medžiagų prevencijos sistema

Publikuota: 2006-03-29 16:10
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. visas švietimo įstaigas pasieks metodinė medžiaga ir mokymo priemonės, skirtos psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencijai, taip pat bus organizuojami mokymai, kaip dirbti pagal šią medžiagą, skirti pedagogams, visuomenės sveikatos priežiūros specialistams, dirbantiems bendrojo lavinimo, profesinėse mokyklose ir vaikų globos namuose. Tai numato švietimo ir mokslo ministro Remigijus Motuzo patvirtina Alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencijos programa.

Tikimasi, kad programa skatins sveikos gyvensenos nuostatų, gebėjimų ir įgūdžių ugdimąsi, skatins atsisakyti alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų. Taip pat suteiks informacijos, kur kreiptis prireikus prevencinės, medicininės, psichologinės, socialinės, teisinės pagalbos, kaip konstruktyviai spręsti iškilusias problemas.

Ši programa yra sudedamoji ugdymo turinio dalis, ji glaudžiai susijusi su bendrosiomis programomis ir išsilavinimo standartais, taip pat Gyvenimo įgūdžių ugdymo programa.

Programos struktūra ir turinys, atsižvelgiant į ugdymo patirties ypatumus ir atitinkamos prevencinės veiklos poreikį, pritaikytas kiekvienam amžiaus tarpsniui ir apima ikimokyklinį, priešmokyklinį, pradinį, pagrindinį ir vidurinį ugdymą. Kiekviename iš šių koncentrų pateikiama vis išsamesnė informacija apie alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų žalą, jų prevenciją. Programa integruojama į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių veiklą, dalykų pamokas, klasės valandėles, popamokinę ir projektų veiklą, organizuojamus renginius. Siekiant užsibrėžtų kiekvienam koncentrui uždavinių, pateikiamos reikalingos vaikams ir mokiniams įgyti žinios, gebėjimai ir vertybinės nuostatos.

Numatyta, kad programos turinys galės būti konkretizuojamas atsižvelgiant į mokyklos ir bendruomenės poreikius. Apie konkrečių temų parinkimą ikimokyklinėje ar priešmokyklinėje grupėje spręs auklėtojas, o mokyklose - mokytojas, klasės auklėtojas, socialinis pedagogas ar kitas specialistas, atsižvelgdamas į vaikų arba mokinių amžių, patirtį, individualius ar grupės poreikius, ugdomosios veiklos pobūdį.

Alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencijos programa parengta įgyvendinant Nacionalinę narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos 2004–2008 metų programą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!