Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3824/tiriama-zmoniu-su-specialiaisiais-poreikiais-padetis-uzsienio-saliu-aukstosiose-mokyklose/spausdinti/

Tiriama žmonių su specialiaisiais poreikiais padėtis užsienio šalių aukštosiose mokyklose

Publikuota: 2006-03-15 12:14
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) pradėjo vykdyti tarptautinį žmonių su specialiaisiais poreikiais padėties aukštajame moksle tyrimą, kurio tikslas išsiaiškinti, kaip užsienio aukštosios mokyklos sprendžia studentų su specialiaisiais poreikiais problemas. Ilgiau nei tris savaites truksiančiame tyrime internetu dalyvaus Kanados, Didžiosios Britanijos ir Belgijos aukštųjų mokyklų darbuotojai bei studentai, atsakingi už veiklas studentų su specialiaisiais poreikiais srityje.

„Užsienio šalių patirtis sprendžiant studijų prieinamumo žmonėms su specialiaisiais poreikiais problemas, siekiant efektyvios jų integracijos tiek į studijų prosesą, tiek į akademinę bendruomenę turi būti tinkamai įvertinta. Siekiame spartesnių pokyčių atveriant Lietuvos aukštąsias mokyklas žmonėms su specialiaisiais poreikiais, o perėmę teigiamus tarptautinius pavyzdžius tikimės nebekartoti padarytų klaidų,“ – teigė LSS projektų studentams su negalia koordinatorė Rūta Ruolytė.

Dviejų dalių tyrimas internetu orientuotas į užsienio aukštosiose mokyklose veikiančią paslaugų sistemų žmonėms su specialiaisiais poreikiais analizę bei šiuolaikinių informavimo priemonių vaidmens, siekiant efektyvaus šios sistemos veikimo, atskleidimą. Pasak R. Ruolytės, tai, ką išsivysčiusios Europos šalys seniai įsisavino, Lietuvos aukštojo mokslo sistema įsileidžia pamažu.

„Studentų su specialiaisiais poreikiais konsultavimo centrai Europoje paprastai kuriami pačių aukštųjų mokyklų iniciatyva, norint tinkamai atstovauti studentams su specialiaisiais poreikiais, efektyviau tenkinti jų specialiuosius poreikius. Sukurti panašaus modelio centrus Lietuvoje - viena iš priemonių spręsti žmonių su specialiaisiais poreikiais problemas – įsitikinusi R. Ruolytė.

Dar kovo mėnesį LSS surengtų vizitų į Lietuvos aukštąsias mokyklas metu paaiškėjo, kad viena pagrindinių kliūčių siekiant geresnės žmonių su specialiaisiais poreikiais padėties akštajame moksle - informacijos stoka. Tikimasi, kad šis tyrimas ne tik padės pagrįsti LSS parengtus siūlymus, kaip spręsti šią problemą, bet ir leis atrasti alternatyvių jos sprendimo būdų.

Lietuvos studentų sąjunga veiklą studentų su specialiaisiais poreikiais srityje pradėjo 2005 m. lapkritį, kai artėjant tarptautinei žmonių su negalia dienai buvo surengtas vizitų į Lietuvos aukštąsias mokyklas ciklas. Tuomet pirmą kartą Lietuvoje lankytos aukštosios mokyklo ir praktiškai tikrinta, ar aplinka yra pritaikyta žmonėms su specialiaisiais poreikiais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!