Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3654/geresnes-salygos-gabiu-vaiku-ir-jaunuoliu-talentams-bei-gabumams-atsiskleisti/spausdinti/

Geresnės sąlygos gabių vaikų ir jaunuolių talentams bei gabumams atsiskleisti

Publikuota: 2006-02-28 12:05
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Bus sukurta veiksminga akademinei sričiai ir meninei veiklai gabių vaikų ir jaunuolių ugdymo sistema. Tai numato švietimo ir mokslo ministro Remigijus Motuzo patvirtina Gabių vaikų ir jaunimo ugdymo programa. Siekiama gabiems vaikams ir jaunuoliams sudaryti ugdymosi, psichologines, socialines, finansines sąlygas nepriklausomai nuo jų socialinės padėties, gyvenamosios vietos, mokyklos, amžiaus, kalbinės aplinkos. Sudaryti sąlygas rinktis jų poreikius ir interesus atitinkantį ugdymą(si) ir lygias saviugdos galimybes.

Programa apima visus gabių vaikų ir jaunimo ugdymo etapus (paieškos, atpažinimo, nuoseklaus ugdymo, panaudojant visas šiuolaikines technologijas ir metodus) bei įvairius amžiaus tarpsnius. Joje numatyta organizuoti nuolatinę gabių ir itin gabių vaikų bei jaunimo stebėseną, informacijos rinkimą, kaupimą, sisteminimą, analizę ir jos rezultatų sklaidą. Taip pat vykdyti tyrimus ir jų rezultatais grįsti tobulinimą bei pokyčius, reikalingus nuolatiniam tokių vaikų ugdymo tobulinimui. Planuojama parengti, adaptuoti, standartizuoti itin gabių vaikų bei jaunuolių paieškos, atpažinimo metodikas. Taip pat apibendrinti visą Lietuvoje sukauptą tokių vaikų ugdymo patirtį, plėtoti šios srities veiklas, skatinant jose dalyvauti psichologines pedagogines tarnybas, mokymo ir mokslo institucijas, atskirus psichologus, pedagogus, mokslininkus ir praktikus.

Tikimasi, kad daugiau dėmesio gabių vaikų ir jaunuolių ugdymui skirs savivaldybės. Planuojama parengti tvarką, kaip bus remiamos gabių vaikų ir jaunimo ugdymo programos savivaldybėse. Šias programas vykdančios mokyklos galės bendradarbiauti, vykdyti įvairius projektus su mokslo ir studijų institucijomis, nevyriausybinėmis ir visuomeninėmis organizacijomis.

Programoje numatytas dalykinių olimpiadų ir konkursų, jaunųjų mokslininkų ugdymo projektų, menui, sportui, techninei kūrybai ir kitoms sritims gabių ir itin gabių vaikų renginių finansavimas.

Planuojama sukurti gabių ir itin gabių vaikų ir jaunuolių ugdymo finansavimo metodiką, fondą tokių vaikų rėmimui.

Programa bus finansuojama iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto, savivaldybių biudžetų ir kitų šaltinių (privačių, fondų, investicijų lėšų).

Be šios programos Švietimo ir mokslo ministerija yra parengusi ir patvirtinusi Gabių vaikų ir jaunuolių ugdymo strategiją ir Gabių vaikų ir jaunimo ugdymo priemonių planą.

Šiuo metu gabumų atskleidimą vykdo formaliojo ir neformaliojo švietimo institucijos. Jos organizuoja tikslinės paskirties renginius gabiems vaikams, kuriuos remia Švietimo ir mokslo ministerija. Šalyje veikia neformaliojo vaikų švietimo mokyklų tinklas (110 meno, muzikos, dailės, choreografijos, 103 sporto mokyklos ir centrai, 10 techninės ir gamtinės krypties centrų) apimdamas per 80 tūkstančių mokinių visose šalies savivaldybėse. Veikia 5 šalies neformaliojo vaikų švietimo centrai. Gabūs mokiniai šiose mokyklose gali pasirinkti ilgalaikes (iki 10 metų trukmės) kryptingo ugdymo programas. Šalies neformaliojo vaikų švietimo centrai, kitos institucijos organizuoja per 10 įvairioms mokslo sritims gabių vaikų neakivaizdinių mokyklų veiklą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!