Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3652/profesinis-mokymas-geriau-tenkins-salies-ukio-poreikius/spausdinti/

Profesinis mokymas geriau tenkins šalies ūkio poreikius

Publikuota: 2006-02-28 09:00
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Parengtas ir šiuo metu svarstymams pateiktas Profesinio mokymo įstatymas įteisins priemones, užtikrinančias geresnę profesinio mokymo atitiktį sparčiai kintantiems darbo rinkos poreikiams. Įstatymo projekte numatoma suteikti daugiau galių socialiniams partneriams – darbdavių, darbuotojų interesus atstovaujančioms organizacijoms, verslo, savivaldos institucijoms. Jie galės inicijuoti naujų profesijų rengimą, dalyvauti įgytų kompetencijų vertinime, tapti profesinių mokymo įstaigų dalininkais, partneriais, moksleivių praktikų vadovais, konsultantais, ekspertais. Tai padės veiksmingiau ir sparčiau spręsti reikalingiausių ir paklausiausių profesijų specialistų ir darbininkų rengimą, jų atėjimą ir įsitvirtinimą darbo rinkoje.

Įstatymas reguliuoja tik profesinį mokymą, kuris nesuteikia aukštojo išsilavinimo. Dokumentas plačiau apibrėžia ne tik socialinių partnerių, bet ir apskričių bei savivaldybių institucijų, profesinio mokymo įstaigų funkcijas, veiklą, teises ir pareigas, taip pat atsakomybę profesinio mokymo srityje.

Įstatymo projekte siekiama įteisinti vieną valstybinę kvalifikacijų sistemą, sudarančią palankias sąlygas tarptautiniam kvalifikacijų pripažinimui, leidžiančią formalizuoti neformaliai įgytas žinias ir gebėjimus. Asmuo, net nesimokęs profesinio mokymo įstaigoje, bet neformaliojo mokymo kursuose įgijęs reikiamų teorinių žinių ar pasiruošęs savarankiškai, turintis gerų praktinių įgūdžių, galės pasitikrinti savo gebėjimus bet kurioje kompetencijas vertinančioje institucijoje ir gauti siekiamos įgyti profesijos kvalifikacijos pažymėjimą, kurį išduos Kvalifikacijų tarnyba. Taigi rengimas profesinei veiklai bus traktuojamas kaip visą gyvenimą trunkantis procesas.

Įgyvendinus šį įstatymą, profesinis mokymas taps lankstesnis ir prieinamesnis įvairiausių poreikių ir gebėjimų asmenims.

Priimti naują Profesinio mokymo įstatymą reikia dėl pastaruoju metu ženkliai pasikeitusios profesinio mokymo sampratos ir pokyčių profesiniame mokyme. Taip pat dėl neatitikimo dabar galiojančioms Civilinio, Darbo kodeksų, naujojo Švietimo, Darbuotojų saugos ir sveikatos ir kt. įstatymų normoms bei Lietuvos švietimo sistemos integravimosi į Europos Sąjungos švietimo ir darbo erdvę nuostatoms.

Įstatymo projektą parengė darbo grupė, kurioje dalyvavo Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, Darbo rinkos mokymo tarybos ir Profesinio mokymo metodikos centro darbuotojai, socialinių partnerių atstovai.

Profesinio mokymo įstatymo projektą galima rasti Švietimo ir mokslo ministerijos tinklalapyje adresu www.smm.lt

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!