Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3569/lietuviu-gimtosios-kalbos-brandos-egzaminu-programos-pokyciai/spausdinti/

Lietuvių gimtosios kalbos brandos egzaminų programos pokyčiai

Publikuota: 2006-02-21 15:55
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Dabar galiojanti lietuvių gimtosios kalbos brandos egzaminų programa rengta 2003 m. Vėliau jos galiojimas buvo tęsiamas.

Esminis šios redakcijos skirtumas yra tas, kad naujojoje programos redakcijoje keičiama lietuvių kalbos egzamino užduoties struktūra: rašybos, skyrybos, kalbos kultūros užduotys keičiamos teksto kūrimo užduotimi. Ši užduotis ir esminiai rašytinio teksto kūrimo reikalavimai buvo įrašyti ir 2003 metų programoje. Naujojoje redakcijoje šie reikalavimai sukonkretinti: nurodyti vertinimo kriterijai, pateikti jų aprašai, kriterijų svarba, užduoties apimtis. Teksto struktūros, kalbinės raiškos, kalbos taisyklingumo kriterijai ir mokytojams, ir mokiniams gerai žinomi, šiek tiek naujesnis dalykas - teksto kūrimo užduoties turinio vertinimas. Prie programos pateikti ir teksto kūrimo užduočių pavyzdžiai, ir tų užduočių vertinimo kriterijai.

Tai tik pavyzdžiai, projektai. Vertinimo kriterijų aspektai, aprašai, normos buvo kuriami remiantis nedidelių bandymų rezultatais. Šie aprašai, normos gali būti keičiami, koreguojami, atsižvelgiant į būsimų bandomųjų užduočių rezultatus. Svarbu, kad būtų išlaikytos programoje numatytos kriterijų svarbos proporcijos. Šiek tiek pakoreguotos ir interpretacijos vertinimo kriterijų proporcijos. Teksto kūrimo užduotis daugiau skirta bendriesiems teksto kūrimo gebėjimams ir raštingumo įgūdžiams įvertinti, o teksto interpretacijos pirmoji paskirtis - įvertinti žinias ir gebėjimus, siejamus su literatūriniu (kultūriniu) ugdymu. Tad ir vertinant didesnis svoris turėtų tekti turiniui.

Senajame programos variante valstybinės interpretacijos turinio vertinimas sudarė apie 40 proc. bendro įvertinimo, dabar - 50 proc. Mokyklinio egzamino interpretacijos į rašinio turinio vertinimas sudarė apie 30 proc. bendro įvertinimo, dabar - 40 proc. Tai nereiškia, kad bus įvesta naujų turinio vertinimo aspektų ar pan. Tiesiog bus pakoreguota vertinimo instrukcija suteikiant kriterijui atitinkamą svorį. Beje, naujosios redakcijos projekte siūloma ilginti lietuvių kalbos egzamino trukmę (buvo 2, dabar - 3 val.).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!