Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3313/internete-apie-lietuva-dazniausiai-ieskoma-turistines-informacijos/spausdinti/

Internete apie Lietuvą dažniausiai ieškoma turistinės informacijos

Publikuota: 2006-01-29 09:03
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: IVPK

Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (toliau – Komitetas) užsakymu atlikto tyrimo duomenimis interneto paieškos sistemose dažniausiai ieškoma turistinės informacijos apie Lietuvą bei domimasi šalies istorija.

TNS Gallup kartu su UAB „NS technologijos“ atlikto Oficialios informacijos apie Lietuvą skleidimo internete esamos informacijos tyrimo (toliau – tyrimas) tikslas – išsiaiškinti kokie žodžiai dažniausiai ieškomi karu su žodžiu „Lietuva“ arba „Lithuania“ ir kaip dažnai vykdoma paieška pagal šiuos raktinius žodžius.

Tyrimui buvo pasirinktos trys pagrindinės paieškų sistemos: google.com, yahoo.com ir msn.com . Kaip paaiškėjo, pačios populiariausios užklausos (Google ir Yahoo duomenimis), susijusios su žodžiu Lithuania, yra šios: Lithuania, hotel Lithuania, history Lithuania, flights to Lithuania, Vilnius Lithuania, map of Lithuania, capital of Lithuania, pictures of Lithuania, Lithuania flag. Beje, duomenys apie tai, kaip dažnai yra atliekamos paieškos pagal šiuos raktinius žodžius, nėra teikiami.

Ieškant bendrų faktų apie šalį (Lithuania weather, Lithuania adoption, Lithuania news ir pan.) randamos vyraujančios populiarios užsienio svetainės, teikiančios tikslią informaciją apie Lietuvą. Lietuvos svetainės, net jei jos pakankamai išsamios ir informatyvios, dažniausiai nepatenka tarp paieškos sistemų favoritų.

Ieškant informacijos pagal kriterijų „Miestai“ randami išsamūs atskirų miestų tinklapiai, taip pat informatyvios populiarios užsienio svetainės, teikiančios tikslią informaciją apie Lietuvą. Taip pat svarbią informacijos dalį sudaro Lietuvos kelionių agentūrų tinklapiai, patenkantys ir į kitą „Turizmo“ kategoriją, kurioje gausu informacijos bei didelis interneto svetainių pasirinkimas. Daugiausia pateikiama konkrečių kelionių agentūrų, oro uostų ar viešbučių svetainės, tačiau pastebimas susistemintos informacijos trūkumas.

Tyrimas parodė, jog informaciją apie Lietuvos valstybinę vėliavą pasiekti labai lengva. Įvairūs užsienio tinklapiai pateikia informaciją apie ją, taip pat siūlo ją įsigyti. Tiesa, lietuviškų svetainių tarp populiariausiųjų nėra, o ir esančios pirmuosiuose trisdešimtukuose tėra privatūs bandymai teikti tokio pobūdžio informaciją.

Internete bene labiausiai jaučiamas informacijos apie kultūrą trūkumas. Populiariausi užsienio tinklapiai teikia tik glaustą informaciją apie Lietuvos kultūrą ir meną, šioje srityje labai pasigendama lietuviškų interneto svetainių, skirtų pristatyti kultūros paveldą bei šiuolaikinį meną.

Atlikus tyrimą išaiškėjo, kad šiuo metu dar labai trūksta informatyvių tinklapių, kuriuose būtų deramai pristatoma Lietuva, šalies kultūra, istorija, turistinė informacija bei kitos populiarios temos. Be to nemažai informacijos pateikiama tik lietuvių kalba, tai mažina galimybes besidominantiems Lietuva geriau pažinti mūsų šalį. Tyrimo autoriai siūlo daugiau dėmesio skirti reklamai, glaudžiau bendradarbiauti su kitomis informacinėmis svetainėmis, keičiantis nuorodomis, daugiau dėmesio skirti informacijos aktualizavimui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!