Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3262/nusizengiantiems-nepilnameciams-koordinuota-pagalba/spausdinti/

Nusižengiantiems nepilnamečiams – koordinuota pagalba

Publikuota: 2006-01-24 11:48
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministerija parengė „Nepilnamečių minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymo“ projektą, kuriam jau pritarė Lietuvos Respublikos Vyriausybė. Šis įstatymo projektas numato Lietuvoje sukurti vientisą nusižengiančių, į teisėsaugininkų akiratį patenkančių nepilnamečių priežiūros sistemą. Kvalifikuota socialinė pedagoginė, psichologinė ir kitokia pagalba, koreguojanti jų elgesį, būtų teikiama sistemingai ir kuo arčiau nepilnamečio gyvenamosios vietos. Šiuo metu įstatymo projektas svarstomas Seime.

„Daugėja pedagogų ir visuomenės nusiskundimų dėl nepilnamečių elgesio. Kartais pedagogai nebeturi priemonių, kaip susitvarkyti su drausmę pažeidinėjančiais, smurtaujančiais paaugliais – gerai žinančiais tik savo teises, bet užmirštančiais apie pareigas. Jei bus pritarta įstatymo projektui, tokiems nepilnamečiams bus galima taikyti minimalios priežiūros ar griežtesnę - vidutinės priežiūros priemonę. Šių priemonių tikslas – pataisyti paauglio elgesį“, - sako švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas.

Mokykla dėl vienaip ar kitaip nusižengusių nepilnamečių galės kreiptis į savivaldybės administracijos direktorių su prašymu paskirti atitinkamas priežiūros priemones. Paaugliai, kurie sulaikomi darantys teisėtvarkos pažeidimus, užgaulioja bendraamžius ar mokytojus, smurtauja prieš juos ar kitaip daro žalą, kelia pavojų aplinkiniams, būtų įpareigoti lankyti dienos centrą, mokytis, dalyvauti prevencijos, socialinio ugdymo ir pan. programose, su jais intensyviai dirbtų psichologas, socialinis pedagogas ar kiti specialistai. Šios priemonės vadinamos minimalios priežiūros priemonėmis.

Jeigu tokio nepilnamečio elgesys nesitaiso, jis nevykdo įpareigojimų, jam gali būti pritaikyta vidutinės priežiūros priemonė. Savivaldybės administracijos direktorius ar jo įgaliotas asmuo tokiu atveju kreipiasi į teismą ir, gavęs pastarojo leidimą, nepilnametį gali nukreipti į vaikų socializacijos centrą. Tokius centrus numatoma įkurti beveik visose apskrityse. Priežiūra vaikų socializacijos centre galės būti skiriama iki 3 metų, bet ne ilgiau, kol nepilnamečiui sueis 18 metų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!