Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3213/mozart-dienorastis-internete/spausdinti/

Mozart dienoraštis - internete

Publikuota: 2006-01-20 09:14
Tematika: Švietimas, studijos
Aut. teisės: ©„Darbas“, Pasvalys
Inf. šaltinis: Takas.lt

Britų nacionalinė biblioteka (The British Library) - viena didžiausių ir unikaliausių bibliotekų pasaulyje toliau įgyvendina prieš kelis metus pradėtą retų leidinių ir rankraščių perkėlimo į skaitmenines laikmenas ir jų viešo skelbimo internete „Turning the Pages“ projektą.

Šiomis dienomis bibliotekos „online“ leidinių kolekciją papildė 250 puslapių Mozart dienoraštis. Naudojant trimatę grafiką su „Flash“ technologija, sukurtoje genialaus muziko dienoraščio „online“ versijoje publikuojami jo užrašai, mintys ir pamąstymai, o taip pat skelbiami paties kompozitoriaus ranka užrašyti 145 kūriniai. Dalis iš jų bent jau iki šiol plačiajai visuomenei nebuvo žinomi.

Pažymėtina ir tai, kad „Turning the Pages“ projekto kūrėjai pasistengė, kad kiekvienas lankytojas ne tik patogiai galėtų studijuoti unikalius leidinius, tačiau ir šiuolaikinių technologinių sprendimų pagalba pajustų to laikmečio dvasią.

Įgyvendindama „Turning the Pages“ projektą, Britų nacionalinė biblioteka internete jau yra patalpinusi 1570 metais parengtą pirmąjį Europos atlasą, seniausią žinomą dar 868 metais Kinijoje spausdintą knygą „Diamond Sutra“, XVI amžiaus medicinos mokslo studiją, Leonardo da Vinci brėžinių skaičiavimų ir eskizų kolekciją bei eilę kitų unikalių darbų.

Šiuo metu „Turning the Pages“ projektą sudaro 15 skaitmeninių knygų, su kurių turiniu gali susipažinti bet kuris internautas bet kurioje pasaulio vietoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!