Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3174/svedijoje-kuriama-piratu-partija/spausdinti/

Švedijoje kuriama... piratų partija

Publikuota: 2006-01-17 11:09
Tematika: Švietimas, studijos
Aut. teisės: ©„Darbas“, Pasvalys
Inf. šaltinis: Takas.lt

Rudenį įvyksiančiuose rinkimuose į Švedijos parlamentą, kandidatų sąrašuose šios šalies rinkėjai galbūt išvys ir... piratų partijos (Piratpartiet) kandidatų atstovus.

Prisistatanti rimta kompiuterių vartotojų ir internautų interesus ginančia jėga, naujai susikūrusi Švedijos „Piratpartiet“ savo agitaciniame tinklalapyje teigia, jog jos atstovai, jeigu bus išrinkti į šalies valdžios institucijas, visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis stengsis panaikinti šalyje galiojančius autorių teisių gynimo įstatymus, kurie riboja laisvą skaitmeninės produkcijos platinimą internetu.

Partijos manifeste rašoma, jog draudimas išsivysčiusių ir turtingų šalių struktūroms pagelbėti į demokratijos kelią naujai įžengusioms ir paramos stokojančioms šalims intelektualiniais resursais yra ne tik nepriimtinas, bet ir riboja asmenines piliečio teises ir laisves.

Panaikinus WIPO ir WTO autorių teisių įstatymus, „warez“ produkcijos platinimas internetu lyg ir taptų normaliu pagalbos reiškiniu, kurio negalėtų persekioti Temidės sargai. Tuo pačiu P2P tarnybų veikla būtų traktuojama kaip labdaros ir paramos trečiosioms pasaulio šalims organizavimas ir teikimas.

Tam, kad Švedijoje įregistruoti politinę partiją, reikia surinkti pusantro tūkstančio šiai idėjai pritariančių parašų. Tuo tarpu naujienų portalas „Afterdawn.com“ pranešė, kad jau pirmąją parašų rinkimo dieną šios partijos įkūrimui pritarė daugiau kaip 4000 šalies gyventojų.

Sužavėti tokios sėkmės, naujosios „Piratpartiet“ strategai tuoj pat suskubo pareikšti, jog minimalus kandidatų patekimui į parlamentą 4 procentų šalies rinkėjų balsų barjeras bus nesunkiai įveiktas ir piratų partija neabejotinai turės savo atstovus aukščiausiuose šalies valdžios institucijose bei pasistengs įgyvendinti savo idėjas, kurios, anot jų, aktualios milijonams internautų visame pasaulyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!