Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/31001/seimas-pasiunte-studentus-i-teisma/spausdinti/

Seimas pasiuntė studentus į teismą

Publikuota: 2011-09-22 13:08
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Studentų atstovai buvo pasiųsti teisybės ieškoti teisme, kai Seimo nariai nesugebėjo rasti sprendimo, ką daryti su Klaipėdos universiteto (KU) magistro pakopos studentais, kurie baigė studijas pagal savavališkai universiteto taikomą rotacijos tvarką.

Rugsėjo 21 dieną Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas surengė posėdį su KU ir Lietuvos studentų sąjungos atstovais dėl valstybės finansuojamų vietų perskirstymo aukštosiose mokyklose. Jo metu buvo bandoma išsiaiškinti, ar KU pažeidė Mokslo ir studijų įstatymą, kai iš valstybės finansavimą studijoms gavusių II pakopos studentų reikalavo susimokėti už mokslą. Aukštosios mokyklos administracijos atstovas KU studijų prorektorius Vaidutis Laurėnas nepripažino, kad universitetas nusižengė įstatymui.

„Į mus kreipėsi magistrantai, iš kurių buvo atimtas jiems Mokslo ir studijų įstatymo suteiktas valstybės finansavimas. Toks universiteto elgesys su studentais yra nepaaiškinamas ir rodo studijas reglamentuojančių teisių aktų nepaisymą ir neišbaigtumą. Keisčiausia, kad patys Seimo nariai negalėjo paaiškinti, kokį įstatymą jie priėmė, ar su taikoma rotacija magistrantūros studijose, ar ne, todėl pasiūlė tai išsiaiškinti teisme“, – teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Posėdžio metu Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė priminė aplinkybes, dėl kurių rotacijos principo buvo atsisakyta II pakopos studijose. Viceministrė pabrėžė, kad svarstant įstatymo priėmimą buvo nuspręsta, jog po pusės metų studijų vykdyti rotaciją būtų per greita, o po metų studentai rašo baigiamąjį darbą ir dirba savarankiškai, todėl valstybės finansuojamų vietų perskirstymas būtų nepriimtinas.

Klaipėdos universitetas palankiai sau interpretavo Mokslo ir studijų įstatymą ir Senato nutarimu savavališkai pradėjo skirstyti valstybės pinigus bei organizavo „konkursus“ valstybės finansuojamoms magistrantūros studijų vietoms skirtsyti. Ar ir toliau bus tęsiama rotacija tarp magistrantūros studentų Klaipėdos universitete, bus nuspręsta KU Senato posėdyje rugsėjo 30 dieną.

Primename, jog pradėjus aukštojo mokslo pertvarką II pakopos studentams įstatymu buvo užtikrinta teisė studijuoti nemokamai visą studijų laiką. Tam studentams buvo nustatytos dvi sąlygos: įstoti į valstybės finansuojamą vietą ir studijuoti taip, kad nebūtų šalinami. Mokslo ir studijų įstatyme spręsti dėl valstybės finansavimo perskirstymo magistrantūros studijose aukštosioms mokykloms nesuteikta. Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas buvo pagrindinis komitetas priimant šį įstatymą. Šių metų vasarą Lietuvos studentų sąjunga kreipėsi į komitetą, kad būtų apgintos pažeistos universiteto magistrantų teisės į nemokamą mokslą ir atlyginta visa patirta žala.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!