Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/2971/akademinei-visuomenei-lietuvos-virtuali-biblioteka/spausdinti/

Akademinei visuomenei - Lietuvos virtuali biblioteka

Publikuota: 2005-12-23 11:23
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Kauno technologijos universitetas

Šių metų kovo mėnesį Kauno technologijos universitetas (KTU), gavęs finansavimą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, pradėjo įgyvendinti projektą „Lietuvos virtuali biblioteka bei visateksčių dokumentų duomenų bazės sukūrimas" (BPD priemonė 2.4, projekto vadovas V. Kučiukas).

Šalies akademinės institucijos sukuria daug naujos mokslinės ir studijų informacijos - žurnalų, knygų, monografijų, studijų literatūros, kuri turi būti kuo greičiau ir plačiau prieinama visuomenei, kadangi informacija šiuolaikiniame pasaulyje tampa kritiniu sėkmės ir konkurencingumo faktoriumi, pagrindiniu ekonomikos ir visuomenės vystymosi veiksniu.

Šių dienų informacinių technologijų, interneto komunikacijos pagalba mokslininkas, dėstytojas ar studentas gali susirasti jį dominančią informaciją elektronine forma tiesiai iš savo darbo vietos ar namų. Tokiu paieškos būdu reikiamą informaciją surasti yra patogiau ir greičiau nei tradicinėje bibliotekoje, o tokiu būdu surasta informacija daugeliu atveju yra aktualesnė.

Siekiant dar labiau padidinti informacijos paieškos efektyvumą bei virtualumą, kuriama akademinė Lietuvos virtuali biblioteka (LVB) ir visateksčių dokumentų duomenų bazė. Šiais metais Lietuvos akademinei visuomenei jau pristatytas veikiantis Lietuvos virtualios bibliotekos portalas (http://www.lvb.lt), per kurį skaitytojai gali ieškoti informacijos Lietuvos ir užsienio bibliotekose, prenumeruojamose ir laisvai prieinamose duomenų bazėse ir elektroniniuose žurnaluose. Visateksčių dokumentų duomenų bazę, kurioje bus talpinama Lietuvos akademinės e. leidybos produkcija - monografijos, elektroniniai žurnalai, disertacijos ir kt. - ketinama sukurti per trejus projekto įgyvendinimo metus. Šiuo metu galima naudotis Lietuvos daktaro ir magistro darbų duomenų baze, kurioje skaitytojui yra pateikiama per 1700 elektroninių magistro darbų ir daktaro disertacijų, jų santraukų.

Trys ketvirtadaliai projektui reikalingos sumos - 2,74 mln. litų - skirta iš Europos socialinio fondo, kita dalis - apie 842 tūkst. litų - iš Lietuvos Respublikos bendrojo finansavimo lėšų.

Glaudus bendradarbiavimas tarp projekte dalyvaujančių 63 Lietuvos akademinių institucijų, jų atstovų dalyvavimas projekto veiklose atskleidžia projekto reikalingumą ir neabejotiną naudą. Virtualios bibliotekos sukūrimas sudarys prielaidas pagerinti studijų procesą, skatins mokslinę ir techninę pažangą, mokslo ir verslo inovacijų plėtrą, padidins mokslo ir studijų literatūros prieinamumą pasaulyje, užtikrins nuotolinių studijų vystymąsi ir prisidės prie Lietuvos aukštojo mokslo sistemos plėtros, siekiant, kad studijos ir mokslas Lietuvoje taptų prioritetine šalies raidos sfera, esmine šalies klestėjimo sąlyga ir aukštasis išsilavinimas būtų pasiekiamas visiems, norintiems ir gebantiems studijuoti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!