Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/2943/mokyklu-tobulinimo-programos-tikslas-pasiektas/spausdinti/

Mokyklų tobulinimo programos tikslas pasiektas

Publikuota: 2005-12-21 11:16
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Paskutinėmis gruodžio savaitėmis pažymime ne tik artėjančių gražiausių švenčių metą, bet ir didžiausio Lietuvos švietimo investicinio projekto – Mokyklų tobulinimo programos (MTP) – pabaigą.

Mokyklų tobulinimo programa sėkmingai daugiau nei trejus metus siekė užsibrėžtų tikslų – pagerinti pagrindinių mokyklų (5–10 klasių) moksleivių mokymosi pasiekimus ir geriau panaudoti švietimui skiriamus išteklius.

MTP ženkliai prisidėjo prie Lietuvos švietimo sistemos modernizavimo bei švietimo institucijų stiprinimo. Įgyvendinus keturiuose programos komponentuose - „Mokymo ir mokymosi sąlygų gerinimas“, „Švietimo kokybės vadybos sistemos sukūrimas“, „Energijos išlaidų mažinimas ir mokymosi sąlygų gerinimas“, „Mokyklų tinklo optimizavimas“ - išvardytus siekius, pagrindinės mokyklos atsinaujino, ir Mokyklų tobulinimo programos pabaigoje džiaugiamės sėkmingai įgyvendintais tikslais.

Mokyklų tobulinimo programa – didžiausias Lietuvos švietimo investicinis projektas nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Šis sėkmingai įgyvendintas projektas skirtas Lietuvos tūkstantmečiui, o jo biudžetas siekia 180 mln. Litų, iš kurių per 100 mln. litų sudaro Pasaulio banko paskola.

Pasidžiaugti tikrai yra kuo: daugiau nei 400 pagrindinių mokyklų aprūpintos pačių pasirinktomis mokymo priemonėmis bei virtualia aplinkos programine įranga ir apmokytos jomis naudotis, daugiau nei 6000 mokytojų apmokyta taikyti aktyvius mokymo metodus, alternatyvius mokinių pažangos vertinimo būdus, 700 pagrindinių mokyklų apmokytos rengti mokyklos tobulinimo vidaus auditą, ir tai skatina juos kolegialiai planuoti, dirbti, drauge tobulinti savo mokyklas. Be to, net 62 pagrindinėse mokyklose (po vieną kiekvienoje savivaldybėje) buvo atlikti renovacijos darbai, kurie leidžia sumažinti energijos vartojimą 35 procentais. Sutaupytos lėšos panaudojamos švietimo kokybei ir prieinamumui gerinti. O kur dar 115 geltonųjų autobusiukų, riedančių visos Lietuvos keliais, mokyklų tinklo pertvarkos metodinės rekomendacijos, sukurtos padedant savivaldybių specialistams ir skirta savivaldybių darbuotojų kompetencijai tobulinti, pradėta kurti Švietimo valdymo informacinės sistemos ŠVIS (www.svis.smm.lt ) duomenų bazė, apmokyta švietimo politikos analitikų grupė, sukurtas mokyklų išorės vertinimo koncepcijos ir metodikos projektas, inicijuotas Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros įkūrimas...

MTP programos rezultatus įvertino projektą kuruojančio Pasaulio banko specialistai. Jie pripažįsta, kad Lietuva kryptingai investuoja į priemones, turinčias didelį poveikį švietimo kokybei: aktyvius mokymo metodus, švietimo kokybės vadybos sistemos sukūrimą, naujas mokymo priemones.

Naujos mokymo priemonės ypač pagerino pamokų kokybę. Daugelis mokytojų tvirtina, kad su naujosiomis mokymo priemonėmis pamokos yra daug įdomesnės ir jų pagalba mokinių dėmesingumas dėstomam dalykui yra didesnis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!