Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/2935/mokytoju-zmogiskosios-savybes-mokiniams-svarbesnes-uz-kvalifikacija/spausdinti/

Mokytojų žmogiškosios savybės mokiniams svarbesnės už kvalifikaciją

Publikuota: 2005-12-20 13:30
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos telekomas, AB

Jau ketvirtus metus iš eilės geriausi šalies abiturientai rinko savo geriausius mokytojus. Šiais metais 145 abiturientai, gavę aukščiausius įvertinimus už valstybinius brandos egzaminus, galėjo įvardyti po vieną du mokytojus, padariusius didžiausią įtaką jo pasiekimams. 104 mokytojai iš 66 šalies mokyklų buvo įvardyti geriausiais, keturi jų – net ketvirtą kartą iš eilės. Tai Leonas Narkevičius iš Kauno technologijos universiteto gimnazijos, Ričardas Jankauskas, Alyda Daulenskienė ir Vilius Mincevičius iš Vilniaus licėjaus.

„Tai rodo, kad, nepaisant besikeičiančios aplinkos – naujų mokinių, didėjančių mokymo kokybės reikalavimų – šios asmenybės yra vertinamos ir gerbiamos,“- sako AB „Lietuvos telekomas“ Ryšių su visuomene ir komunikavimo skyriaus direktorius Valdas Kaminskas. „Jau ketvirtus metus įgyvendindami projektą „Geriausi mokiniai renka geriausius mokytojus“ pastebime įdomias tendencijas, kai ne vienerius metus geriausiais mokytojais renkami tie patys mokytojai iš tų pačių mokyklų. Džiugu, kad Lietuvoje yra nemažai mokytojų lyderių, formuojančių Lietuvos mokyklų elitą“.

ISM Vadybos ir ekonomikos universitete susirinkusiems mokytojams buvo pristatytas išsamus abiturientų nuomonių tyrimas, kurį atliko ISM vadybos ir ekonomikos universiteto socialinių tyrimų ekspertas Linas Turauskas.

Pagrindinės tyrimo išvados:

  • Daugumą geriausiais išrinktų mokytojų (63 proc.) sudaro matematikos, lietuvių kalbos ir literatūros bei istorijos mokytojai. Šiemet, be tradiciškai į šią grupę renkamų fizikų, anglistų ir chemikų, pateko nemažai biologijos mokytojų.
  • Vertindami savo mylimus mokytojus, geriausi abiturientai linkę itin išskirti žmogiškas savybes: draugiškumą, rūpestingumą, toleranciją, humoro jausmą (31 proc.). Tokioms savybėms, kaip kvalifikacija, gebėjimas aiškiai dėstyti, sudominti, skiriama mažiau reikšmės (20 proc.)
  • Geriausių mokytojų olimpe šiemet progresą padarė vyrai mokytojai – jų dalis padidėjo nuo 21 proc. iki 30 proc.
  • Geriausi abiturientai daugiausia šiemet rinkosi jau tradicinėmis tapusias studijų kryptis: socialinių mokslų (52 proc.), fizinių mokslų (18 proc.), biomedicinos (15 proc.)
  • Pagal pasirinktas studijų aukštąsias mokyklas šiemet vėl karaliavo Vilniaus universitetas, kur studijuoti pasirinko net 72 proc. geriausių šalies abiturientų.

Geriausiais įvardytus mokytojus per vaizdo konferenciją sveikinęs AB „Lietuvos telekomas“ generalinis direktorius Arūnas Šikšta sakė, kad šis įvertinimas mokytojams greičiausiai pats prasmingiausias, nes juos vertina ne komisijos, o patys mokiniai.

Geriausiems mokytojams projekto pagrindinė rėmėja AB „Lietuvos telekomas“ suteiks galimybę visus metus nemokamai naudotis sparčiojo interneto ryšio paslauga „Takas iD 3“ ir padovanos modemą. Šventę vainikavo koncertas, kuriam pasibaigus, mokytojams bus įteikti atminimo diplomai ir dovanos.

Mokytojų sąrašas skelbiamas interneto tinklalapyje http://www.takas.lt/svietimas/geriausi/.

Projekto partneriai: Nacionalinis egzaminų centras ir ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas.

Praėjusiais metais 146 talentingiausi šalies abiturientai išrinko 129 mokytojus, kuriems norėjo išreikšti padėką už suteiktas žinias ir lygiavertį bendravimą. 2003 m. tokios padėkos iš abiturientų tėvelių sulaukė 151 mokytojas iš 87 šalies mokyklų. 2002 m. 123 geriausi abiturientai įvardijo 232 pedagogus iš 83 Lietuvos mokyklų. Iš didžiųjų miestų mokyklų išsiskyrė Vilniaus tiksliųjų, gamtos ir technikos mokslų licėjus bei Panevėžio Balčikonio gimnazija.

AB „Lietuvos telekomas“, prisidėdama prie visuomenės švietimo ir informacinės plėtros, yra didžiausia paramos teikėja Lietuvoje. Per ketverius metus pagal Bendrovės paramos švietimui programą „Kompasas“ šalies švietimo bendruomenei buvo suteikta beveik 10 milijonų litų paramos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!