Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/2824/stojantiesiems-i-jungtines-karalystes-universitetus-svarbu-motyvacija/spausdinti/

Stojantiesiems į Jungtinės Karalystės universitetus svarbu motyvacija

Publikuota: 2005-12-08 16:05
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Galimybėmis studijuoti Europos Sąjungos (ES) šalyse kasmet domisi vis daugiau lietuvaičių. Šalys, kuriose studijuoti dažniausiai renkasi Lietuvos abiturientai, yra JAV, Jungtinė Karalystė (JK), kadangi ten dėstoma anglų kalba. Magistrantūros studijų programų šia kalba yra ir kitų valstybių aukštosiose mokyklose.

Šiuo metu JAV studijuoja 600 lietuvių, JK - kiek mažiau. Iki šiol JK aukštųjų mokyklų studentai, kurių tėvai uždirba mažiau negu 25 tūkst. svarų sterlingų per metus, buvo atleidžiami nuo mokesčio už bakalauro studijas. Naujai priimti teisės aktai šią tvarką pakeitė ir pakėlė mokestį už studijas. Tačiau JK Švietimo ir mokslo ministerija suteikia paskolas ES studentams. Studentui pageidaujant, jam gali būti skirta 3 tūkst. svarų sterlingų kiekvienais mokslo metais. Per studijų laiką susidariusi suma pradedama grąžinti, kai absolvento alga pasiekia 15 tūkst. svarų sterlingų per metus. Jeigu per nustatytą laikotarpį ji šitokio lygio nepasiekia, paskola anuliuojama.

Lietuvos aukštosios mokyklos, priimdamos studentus, daugiausia atsižvelgia į valstybinių egzaminų pažymius. JK aukštosios mokyklos priėmimą rengia, kai būsimieji studentai dar neturi egzaminų įvertinimų - prašymų teikimo terminas baigiasi sausio viduryje. Stojamieji balai skaičiuojami iš pažymių, kuriuos moksleivis turėjo kelius paskutiniuosius mokymosi vidurinėje metus. Stojant į JK aukštąją mokyklą, reikia pateikti ne vien pažymių išrašus. Atsižvelgiama į pretendento rašinėlį ir mokytojo rekomendaciją, t. y. kiek abiturientas jaučiasi motyvuotas studijuoti ir kaip jo motyvaciją vertina kiti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!