Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/24212/busimiesiems-pirmakursiams-studento-pazymejimas-atsieis-pigiau/spausdinti/

Būsimiesiems pirmakursiams studento pažymėjimas atsieis pigiau

Publikuota: 2010-07-07 21:06
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministerija pritaria studentų organizacijų siūlymui mažinti Lietuvos studentų pažymėjimo kainą. Tačiau šio dokumento išdavimą administruojančios studentų organizacijos – Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) ir Lietuvos studentų sąjunga (LSS) – nesutaria dėl naujos gamybos ir administravimo kainos, numatydamos skirtingas paslaugas bei prognozuodamos nevienodus gamybos kaštus.

Švietimo ir mokslo viceministrės Nerijos Putinaitės teigimu, studentų interesai neturi nukentėti dėl to, kad dvi studentų organizacijos nesugeba sutarti. Ministerijos atstovų ir studentų organizacijų vadovų susitikimuose buvo pasiektas kompromisas – su LSAS ir LSS bus sudarytos analogiškos dvišalės sutartys dėl pažymėjimų gamybos. Studentų pažymėjimų išdavimo tvarkos apraše, kurį tvirtina švietimo ir mokslo ministras, bus nustatytos ribinės kainos – ne daugiau kaip 15 litų už pažymėjimo išdavimą ir ne daugiau 11 litų už jo pratęsimą.

Sutartyse bus užfiksuotos pažymėjimų administratorių išmokos platintojams. Už naujo pažymėjimo išdavimą – ne mažiau kaip 4 L Lt, o už pratęsimą – ne mažiau kaip 5 Lt. Šias lėšas gautų pažymėjimą išdavusi aukštosios mokyklos studentų atstovybė.

Studento pažymėjimo kaina mažinama nustačius, kad dokumentui pagaminti nebebus taikomas pridėtinės vertės mokestis. Iki šiol naujo pažymėjimo išdavimas kainavo 18 litų, pratęsimas – 15 litų.

Ministerija siekia, kad jau nuo kitų metų studento pažymėjimas būtų išduodamas visam studijų laikui ir jo nebereikėtų kasmet pratęsti. Tam būtina rasti techninius sprendimus, kurie užtikrintų, kad šiuo dokumentu negalės naudotis studento statusą praradę asmenys.

Lietuvos studento pažymėjimas – tai studento statusą patvirtinantis dokumentas, kuris suteikia ir viešojo transporto bei kitas lengvatas.

Mokslo ir studijų įstatymas reglamentuoja, kad studento pažymėjimo formą ir išdavimo tvarką nustato Švietimo ir mokslo ministerija, o gamybą ir išdavimą organizuoja Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų atstovybių sąjunga (sąjungos).

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!