Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/23898/atviros-prieigos-centrai-naujas-langas-i-mokslo-tyrimu-erdves/spausdinti/

Atviros prieigos centrai – naujas langas į mokslo tyrimų erdves

Publikuota: 2010-06-17 06:09
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Mokslo, studijų ir verslo slėniuose įkurtos laboratorijos veiks kaip Atviros prieigos centrai (APC) – moderniausios įrangos telkiniai, kuriuose savo tyrimus galės atlikti mokslininkai, stažuotojai ir net studentai ar privataus sektoriaus vartotojai. Švietimo ir mokslo ministerija patvirtino APC valdymo reglamentą, nustatantį tvarkas ir sąlygas keliamas jų valdytojams ir galimybes būsimiems naudotojams. Reglamentas numato, kad centrai veiks kaip laboratorijos, įsteigtos už Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei Lietuvos biudžeto lėšas.

„Atviros prieigos centrai – tai didelis langas į glaudų mokslo ir verslo, privataus ir viešo sektoriaus bendradarbiavimą, - sako švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.- ES finansavimą skiriamą mokslinių tyrimų plėtrai buvo nutarta sutelkti keliuose taškuose, o ne išdalyti po atskiras institucijas. Moderniausia tyrinėjimų įranga, prietaisais ir medžiagomis aprūpinti centrai už atitinkamą mokestį bus prienami plačiam kvalifikuotų tyrėjų ratui iš Lietuvos ir kitų šalių“.

Pasak viceministrės, centrai sudarys sąlygas susitikti įvairiose srityse ir projektuose dirbantiems Lietuvos ir užsienio šalių mokslininkams, į tyrimus besigilinantiems studentams ir verslo įmonėse dirbantiems tyrėjams. „Tikimės, kad APC taps naujų projektų ir sumanymų gimimo vietomis“, - sako N.Putinaitė.

Atviros prieigos centrus planuojama steigti „Saulėtekio“ ir „Santaros“ slėniuose Vilniuje, „Santakos“ ir „Nemuno“ – Kaune, bei Klaipėdos Jūriniame slėnyje, kuriuose bus vykdomi mokslo darbai biomedicinos ir biotechnologijos, medžiagų mokslo, fizikinių ir cheminių technologijų, inžinerijos ir informacinių technologijų, gamtos išteklių ir žemės ūkio mokslų srityse.

Norintys naudotis centro įranga, turės pateikti paraišką su planuojamo vykdyti mokslinio tyrimo ar eksperimento aprašymu, nurodyti tyrėjo kvalifikaciją ir reikalingą įrangą, medžiagas ir kur bus panaudoti gauti rezultatai.

Pateiktos paraiškos bus vertinamos atsižvelgus, ar APC galima įvykdyti mokslinio tyrimo, eksperimento keliamus uždavinius, ar pakankama tyrėjų mokslinė kompetencija, techninis pasirengimas savarankiškai naudotis centro resursais, ar reikalinga centro darbuotojų pagalba.

Lėšos, gautos už įrangos naudojimą, bus naudojamos centro infrastruktūros atnaujinimui, plėtrai, medžiagų bei priemonių įsigijimui, taip pat centro personalo, kvalifikacijos kėlimui, atlyginimui bei kitoms išlaidoms, tiesiogiai susijusioms su centro veikla.

Numatoma sukurti specialų APC registrą, kuriame bus suregistruota turima ir atviros prieigos būdu naudotina tyrimų įranga. Planuojama, kad pirmieji APC pradės veikti ne vėliau kaip 2011 metų pradžioje.

Atviros prieigos centrų valdymo reglamentą galima rasti ministerijos tinklalapyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!