Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/23660/studentus-su-negalia-lietuvoje-saugos-tarptautine-konvencija/spausdinti/

Studentus su negalia Lietuvoje saugos tarptautinė konvencija

Publikuota: 2010-06-03 10:39
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Asmenims su negalia menkai prieinamas aukštasis mokslas Lietuvoje turės keistis - neįgaliųjų teisę į prieinamas studijas gins speciali Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių konvencija. Tarptautinis dokumentas Seime ratifikuotas š.m. gegužės 27 d.

Lietuvoje JT Neįgaliųjų teisių Konvencija oficialiai įsigalios, kai įstatymą pasirašys šalies Prezidentė. Tokiu būdu, remiantis tarptautine Konvencija, Lietuvos švietimo įstaigos privalės įgyvendinti neįgaliųjų teisę į lygų ir kiekvienam prieinamą mokslą, didinti pagarbą žmogaus teisėms, pagrindinėms laisvėms ir žmonių įvairovei.

„Konvencijos sklandus įgyvendinimas švietime priklauso ne tik nuo valstybės, bet ir nuo pačių studentų įsitraukimo. Pirmiausia, studijuojantys turėtų nebijoti, remdamiesi Konvencija, aktyviai ginti savo teises. Taip pat studentai gali teikti pastabas bei siūlymus, kaip tinkamai pritaikyti neįgaliesiems aukštosios mokyklos aplinką, studijų programas ar mokymosi metodus“, - teigia Lietuvos studentų sąjungos projektų vadovas Vytautas Valentinavičius.

V. Valentinavičius pažymi, kad Studentų sąjunga nuo 2006-ųjų kiekvienais mokslo metais tiria neįgaliųjų studentų padėtį aukštajame moksle. 2009-ųjų metų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad neįgaliųjų studentų skaičius Lietuvoje nuo 2007-ųjų kinta nežymiai.

Šiuo atveju, pradedant įgyvendinti Konvenciją, Studentų sąjunga siūlo pirmiausia atsižvelgti į neįgaliesiems sudarytas galimybes studijuoti Lietuvos aukštojo mokslo aplinkoje. Taip pat Lietuvoje iki šiol stokojama aktyvesnės neįgaliųjų integracijos darbo rinkoje, vangiai vyksta neįgaliųjų studentų mobilumas tarptautinėje erdvėje. Pagal Erasmus/Socrates mainų programą 2009-ųjų mokslo metais iš Lietuvos svetur studijuoti išvyko vos 4 neįgalieji studentai iš 4 šalies aukštųjų mokyklų. Atvykusiųjų studijuoti pagal Erasmus/Socrates mainų programą neįgaliųjų studentų Lietuvoje dar nebuvo.

Primename, kad Konvencijos kokybiško vertimo ir ratifikavimo Lietuvoje Studentų sąjunga siekė nuo 2009 metų pavasario. Tam LSS drauge su Neįgaliųjų reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei kitomis neįgaliųjų organizacijomis dėl JT Neįgaliųjų teisių konvencijos vertimo tobulinimo kreipėsi į Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą. Pastarasis tarptautinį dokumentą apsvarstė ir pateikė savo išvadas Seimui. Už autentišką Konvencijos vertimą buvo atsakinga Vyriausybės kanceliarija.

LSS viena pirmųjų tarp jaunimo nevyriausybinių organizacijų ėmėsi nagrinėti neįgaliųjų studentų teises bei aukštojo mokslo sąlygas Lietuvoje. Studentų sąjunga yra surengusi ne vieną apklausą, tyrimą ir tarptautinę konferenciją skirtą žmonių su negalia integracijos į aukštąjį mokslą temomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!