Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/23150/ne-visi-studentai-lietuvos-aukstosiose-mokyklose-jauciasi-saugiai/spausdinti/

Ne visi studentai Lietuvos aukštosiose mokyklose jaučiasi saugiai

Publikuota: 2010-05-07 15:11
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Lietuvos aukštosiose mokyklose trūksta kompetentingų asmenų ir darbo komitetų dirbančių neįgaliųjų, kitataučių, kitos seksualinės orientacijos, tikėjimo ir etniškumo klausimais. Prie tokios išvados buvo prieita gegužės 5-ąją dieną Lietuvos studentų sąjungos (LSS) surengtoje tarptautinėje diskusijoje „Ar aukštasis mokslas atviras įvairovei?“.

„Diskusijos metu skirtingų Europos valstybių atstovai dalijosi patirtimi apie aukštojo mokslo atvirumą įvairovei. Pastebėta, jog Pietrytinėse Europos valstybėse aukštasis mokslas mažai adaptuotos neįgaliesiems, kitataučiams, kitos seksualinės orientacijos, tikėjimo ir etniškumo asmenims. Pavyzdžiui, Gruzijos, Ukrainos ir kitų Pietryčių Europos šalių aukštajame moksle neįgaliųjų tiesiog neegzistuoja. Laikytis tokios pozicijos, žinoma, kur kas patogiau. Juk nėra neįgaliųjų – nėra problemų. Sutaupoma ir laiko, ir lėšų.

Tačiau gaila, jog atvirumo problemos nėra tik iki tol, kol apie ją nepradedama kalbėti garsiai. Pirmą kartą LSS diskusijoje uždavus klausimą, apie aukštojo mokslo atvirumą, pastebėta, jog atvirumo problemų visgi egzistuoja ir Lietuvoje. Dėl nepritaikytų sąlygų studijuoti nusiskundimų turi neįgalieji.

O kitataučių, kitos seksualinės orientacijos, tikėjimo ir etniškumo probleminius klausimus studentai dažniausiai bijo garsiai įvardyti dėl aplinkinių smerktino požiūrio. Jei asmenys bijo prabilti – tai žymį dar didesnę problemą.

Šiuo tikslu, remiantis Vakarų valstybių aukštojo mokslo pavyzdžiu, raginame Lietuvos aukštosiose mokyklose aktyviau dirbti ir spręsti atvirumo klausimus. Būtina neapsiriboti universitetuose ir kolegijose tik socialiniais darbuotojais. Skatiname, jog žmogaus teisių, lyčių lygybės bei kitais sietinais klausimais Lietuvos aukštosiose mokyklose dirbtų atskiri kompetentingi asmenys bei darbo grupės“, - pastebėjo diskusijos dalyvė, buvusi Lietuvos studentų sąjungos socialinės integracijos koordinatorė, Rūta Ruolytė.

Tarptautinėje diskusijoje dalyvavęs Škotijos studentų asociacijos lyčių lygybės koordinatorius Stiofan McFadden teigė, jog Škotijoje prieš dešimtmetį kitataučių, kitos seksualinės orientacijos, neįgaliųjų problemos buvo taip pat gajos.

„Skitingai nei anksčiau, šiomis dienomis Škotijos aukštosiose mokyklose studentai gali jaustis saugūs, nepaisant savo kitos seksualinės orientacijos, kultūros ar tikėjimo. Universitetuose ir koledžuose yra įkurti atskiri departamentai bei tarnybos, į kurias kiekvienas studentas turi galimybes kreiptis iškilus problemoms ar opiems klausimams.

Todėl šiuo atveju, Škotijoje studentai žino, jog už jų visokeriopas teises yra kovojama ir aukštajame moksle. Džiaugiamės, jog apie šias problemas pradėta kalbėti ir Lietuvoje. Tikimės, atvirumas aukštajame moksle bus plėtojamas, remiantis demokratišku požiūriu ir konstruktyviu dialogu“,- diskusijoje patirtimi dalijosi Škotijos studentų asociacijos lyčių lygybės koordinatorius Stiofan McFadden.

Tarptautiniame renginyje taip pat dalyvavo Švietimo ir mokslo ministerijos Akademinio mobilumo ir tęstinio mokymo skyriaus atstovė Aistė Urbonavičiūtė, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos atstovė Kristina Laukickaitė.

Diskusijoje pasisakė Lygių galimybių plėtros centro atstovė dr. Margarita Jankauskaitė, Pasaulinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ atstovė Stinne Bech, Tolerantiško Jaunimo asociacijos atstovė Rasa Kuodytė-Kareikienė, Mykolo Romerio universiteto studijų prorektorius doc. dr. Giedrius Viliūnas ir dr. Birutė Mikulskienė, Vilniaus pedagoginio universiteto mokslo prorektorius prof. habil. dr. Rimantas Želnys, Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Birutė Sabaliauskaitė, Vytauto Didžiojo universiteto doktorantė Rūta Ruolytė ir dr. Milda Ališauskienė, Suomijos ambasados atstovas Riku-Arturi Lilsa, Diskusijoje dalyvavo ir Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai.

Tarptautinėje diskusijoje užsienio šalims atstovavo Škotijos nacionalinė studentų asociacijos koordinatorė lyčių lygybės klausimais Kelley Temple. Taip pat renginyje pasisakė studentai iš Didžiosios Britanijos, Škotijos, Austrijos, Kroatijos, Slovėnijos, Gruzijos, Ukrainos.

Diskusija „Ar aukštasis mokslas atviras įvairovei?“ - tai Europos Komisijos remiamo LSS tarptautinio projekto, „Kova su diskriminacija: lengva teorijoje, sudėtinga įgyvendinti (praktikoje)“ dalis. Mokymai yra įtraukti į pirmą kartą Lietuvoje organizuojamų „Baltic pride2010 Vilnius“ renginių ciklą.

Vilniuje gegužės 4-7 dienomis susirinkę trys dešimtys dalyvių iš Europos ir Lietuvos drauge su profesionaliais lektoriais apžvelgė bendrąsias veikimo gaires globaliau spendžiant diskriminacijos problemas aukštajame moksle užsienio valstybėse ir Lietuvoje. Projekto metu vyko mokymai lyčių lygybės, negalios ir etniškumo temomis.

Primename, kad Lietuvos studentų sąjunga aktyviai veikia žmogaus teisių, neįgaliųjų, lyčių, tikėjimo, etninių kultūrų klausimais aukštajame moksle jau nuo 2005 m. Šiuo tikslu 2009-aisiais metais yra įkurtas LSS įvairovės komitetas, kuriame aktyviai veikia studentai iš skirtingų Lietuvos aukštųjų mokyklų. LSS yra surengusi ne vieną apklausą, tyrimą ir tarptautinę konferenciją, skirtą žmonių su negalia integracijos į aukštąjį mokslą temoms.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!