Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/2121/norintieji-ismokti-lietuviu-kalbos-tures-didesnes-galimybes/spausdinti/

Norintieji išmokti lietuvių kalbos turės didesnes galimybes

Publikuota: 2005-09-22 08:13
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas patvirtino Užsieniečių ir Lietuvos Respublikos piliečių, atvykusių ar grįžusių gyventi ir dirbti Lietuvos Respublikoje, vaikų ir suaugusiųjų ugdymo išlyginamosiose klasėse ir išlyginamosiose mobiliosiose grupėse tvarkos aprašą. Šis dokumentas buvo parengtas įgyvendinant vieną iš Švietimo įstatymo nuostatų - sudaryti galimybes atvykusiems gyventi ar dirbti mokytis valstybinės kalbos ir valstybine kalba. Šis aprašas reglamentuoja vaikų ir suaugusiųjų, nemokančių lietuvių kalbos, bet pageidaujančių ją išmokti ir tęsti mokslą bendrojo lavinimo mokyklose tvarką.

Išlyginamosios klasės (ne didesnės kaip 15 vaikų ar suaugusiųjų) ar išlyginamosios mobiliosios grupės (ne didesnės kaip 4) pradinio, pagrindinio ar vidurinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose komplektuojamos steigėjo sprendimu. Priėmimas į tokias grupes ir klases gali būti vykdomas visus mokslo metus. Tėvai ir patys suaugusieji dėl mokymosi turi kreiptis į savivaldybių švietimo skyrius.

Mokslas tokioje klasėje, grupėje truks 1 metus. Mokslas yra nemokamas, jis finanuojamas iš mokinio krepšelio lėšų.

Mokiniai bus mokomi pagal lietuvių kalbos programą, skirtą nemokantiems lietuvių kalbos, orientuotą į kalbų mokymo(-si) turinio aprašus, atitinkančius Europos Tarybos A1, A2, B1 lygius. Antrąjį mokslo metų pusmetį į lietuvių kalbos ugdymo programą integruojamos Lietuvos istorijos, geografijos, pilietinio ugdymo temos, mokiniai supažindinami su bendrojo lavinimo dalykų terminais lietuvių kalba. Bendravimo įgūdžiams tobulinti mokiniams rekomenduojama dalyvauti mokyklos papildomojo ugdymo veikloje.

Lietuvių kalbos šiose klasėse ar grupėse mokys mokytojas, turintis valstybinės lietuvių kalbos mokymo patirtį ir galintis bendrauti su mokiniais bent viena užsienio kalba. Kalbos mokymui išlyginamojoje klasėje skiriama nuo 20 iki 25 valandų per savaitę. O mokslo metus pradėjus vėliau- iki 28 savaitinių valandų per savaitę. Išlyginamojoje mobiliojoje grupėje mokymas intensyvinamas ir individualizuojamas skiriant 20 savaitinių valandų.

Mokinių lietuvių kalbos mokymosi pasiekimai išlyginamojoje klasėje bei išlyginamojoje mobiliojoje grupėje pažymiais nebus nevertinami. Baigus kiekvieną lietuvių kalbos programos dalį, mokytojas vertins mokinio kalbos mokėjimo pasiekimus pagal Europos Tarybos A1, A2 arba B1 lygių reikalvimus. Pasibaigus mokslo metams, remdamasis šiais aprašais, parengs galutinį mokinio lietuvių kalbos mokėjimo aprašą. Mokiniui, baigusiam lietuvių kalbos programą, bus išduodamas Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro nustatytos formos pažymėjimas, patvirtinantis lietuvių kalbos mokėjimo pasiekimus. Pateikęs šį pažymėjimą, mokinys galės tęsti nuoseklųjį mokymą bendrojo lavinimo mokykloje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!