Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/21051/aukstuju-mokyklu-savarankiskuma-valstybe-stiprina-turtu/spausdinti/

Aukštųjų mokyklų savarankiškumą valstybė stiprina turtu

Publikuota: 2010-01-14 10:21
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Mykolo Riomerio universitetui, pirmajam iš universitetų pradėjusiam valdymo pertvarkos procesus, Vyriausybė nutarė perduoti valstybei nuosavybės teise priklausantį turtą, išskyrus nekilnojamąjį.

Universitetas galės savarankiškai disponuoti laboratorine įranga, kompiuteriais ir kitu inventoriumi – bendra vertė 5 mln. Lt. Tai valstybės įnašas į Mykolo Riomerio universitetą, kuris, įgyvendindamas Mokslo ir studijų įstatymo nuostatas, parengė naują statutą, turi naują tarybą, pertvarkė savo teisinį statusą iš biudžetinės į viešąją įstaigą ir, pertvarkydamas valdymą, rengiasi rektoriaus rinkimams.

Universitetas savo nuožiūra valdydamas turimą turtą galės efektyviau plėtoti mokslinių tyrimų infrastruktūrą, gerinti studijų kokybę, taip pat bendradarbiauti su užsienio universitetais, visuomenės ir ūkio partneriais.

Kitos šalies aukštosios mokyklos, atlikusios Mokslo ir studijų įstatyme numatytas pertvarkas, taip pat gali tikėtis valstybės investicijos – jai priklausančio turto forma. Tai suteiks didesnes galimybes universitetams ir kolegijoms realizuoti autonomiją, savarankiškai keliant plėtros tikslus ir investuojant gautą bei sukauptą turtą. Iki šiol visas kilnojamas ir nekilnojamas turtas, kuriuo naudojosi universitetai, visos jų uždirbamos lėšos priklausė valstybei.

Šiuo metu naujų statutų projektus jau yra parengę: Vytauto Didžiojo universitetas, Šiaulių, Utenos, Marijampolės, Panevėžio, Žemaitijos kolegijos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!