Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/2035/tarptautiniame-vaiku-zemelapiu-konkurse-apdovanojimas-lietuvai/spausdinti/

Tarptautiniame vaikų žemėlapių konkurse – apdovanojimas Lietuvai

Publikuota: 2005-09-10 08:06
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Hnit-Baltic GeoInfoServisas, UAB

Geografinių informacinių sistemų (GIS) tiekėja UAB „Hnit-Baltic Geoinfoservisas“ (HB-GIS) apdovanojo 2 tarptautinio Barbara Petchenik Vaikų žemėlapių konkurso prizininkus ir 3 nacionalinio turo laureatus, kurių originaliai nupiešti žemėlapiai vasarą buvo eksponuoti tarptautiniame konkurse Ispanijos La Koruna mieste. Visi vaikai gavo diplomus ir vertingus HB-GIS įsteigtus prizus.

Tarptautinės kartografų asociacijos (ICA) konferencijos metu vykusiame konkurse „Daug šalių, vienas pasaulis“ „13–15 metų amžiaus“ grupėje vienu geriausių pripažintas Šilalės meno m-klos auklėtinės Gintarės Kvietkutės žemėlapis, o „iki 9 metų amžiaus“ grupėje publikos balsas skirtas Klaipėdos „Vydūno“ vid. m-klos moksleivio Viliaus Skrinskos žemėlapiui. Šių moksleivių darbai atrinkti iš daugiau nei 700 nacionalinio ir 128 tarptautinio turo darbų.

Lietuvoje šis konkursas, kurio nacionalinio turo pagrindinis rėmėjas buvo HB-GIS, organizuotas pirmą kartą. „Džiugu, kad Lietuvos moksleivių startas tarptautinėje arenoje buvo toks sėkmingas, nors jau atrenkant žemėlapius konkursui matėme, kad vaikai išmano geografiją; o ir jų pasaulio atvaizdavimo būdai tikrai netradiciniai“ – sakė HB-GIS direktorius Linas Gipiškis. Jis patikino, kad siekdama lavinti vaikų supratimą apie geografiją ir kartografiją, skatinti kūrybiškumą ir globalesnį požiūrį į įvairius pasaulio regionus, bendrovė ir toliau visapusiškai rems panašias visuomenines iniciatyvas.

ICA konferencijos dalyvius taip pat sužavėjo Gabijos Ražanskaitės (Kauno „Aušros“ gimnazija), Mato Dirginčiaus (Šiaulių „Juventos“ pagrindinė m-kla) bei K. Z. (Vilniaus „A.Kulviečio“ vid. m-kla) sukurti žemėlapiai. Tarptautiniame ture iš viso varžėsi 29 šalių vaikai iš Amerikos, Azijos ir Europos kontinentų. Visiems laureatams įteikti ICA diplomai, o laureatų žemėlapiai bus išleisti kaip organizacijos Jungtinių Tautų vaikų fondas (UNICEF) atvirukai.

Nacionalinį atrankos turą organizavo ir darbų atranką vykdė Lietuvos Kartografų Draugija (LKD). LKD pirmininko prof. Algimanto Česnulevičiaus duomenimis, nacionaliniame konkurse dalyvavo 89 Lietuvos mokyklų vaikai – aktyviausiems iš jų LKD atstovai išsiuntė diplomus ir įteikė vertingus prizus. Įdomiausi darbai, kuriuos atrinko komisija, sudaryta iš kartografų, geografų, švietimo bei meno atstovų, š.m. gegužės – birželio mėn. buvo eksponuoti Vilniaus Vaikų ir Jaunimo Meno Galerijoje (Vilniaus mokytojų namuose).

Apie Tarptautinį Barbara Petchenik vaikų žemėlapio konkursą: nors Lietuvoje šis konkursas organizuotas pirmą kartą, pasaulyje jis rengiamas jau nuo 1993 m. ir kasmet sulaukia vis didesnio populiarumo. Konkurso pradininkė – Tarptautinė Kartografų Asociacija (International Cartographic Association, ICA), vienijanti kartografų draugijas iš 84 valstybių. Tarptautinis vaikų žemėlapio konkursas vyksta kas dvejus metus ICA konferencijos metu. Vaikų sukurti žemėlapiai vertinami pagal šiuos kriterijus: atitikimą konkurso temai, kartografinį turinį ir atlikimo kokybę. Vertinant darbus, atsižvelgiama į vaikų amžių – pagal amžių vaikai suskirstomi į 3 grupes: iki 9 metų, 9 – 12 metų ir 13 – 15 metų. Daugiau informacijos interneto svetainėje: http://www.icaci.org/petchenik2003/.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!