Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/20151/vilniuje-saliu-diplomatiniai-atstovai-kartu-su-studentais-aptars-klimato-kaitos-klausimus/spausdinti/

Vilniuje šalių diplomatiniai atstovai kartu su studentais aptars klimato kaitos klausimus

Publikuota: 2009-11-16 15:13
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: VGTU

Šį trečiadienį, likus vienam mėnesiui iki Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos Kopenhagoje COP15 Vilniaus Gedimino technikos universitete šio susitikimo simuliacijai susitiks užsienio šalių diplomatai, Europos Komisijos, Lietuvos vyriausybės atstovai bei studentai ir dėstytojai iš Lietuvos aukštųjų mokyklų.

Septynių pasaulio valstybių atstovai pristatys savo šalių pozicijas svarbiausiais klimato kaitos klausimais, kurie bus svarstomi JT Klimato kaitos konferencijoje Kopenhagoje, siekiant pasirašyti naują įpareigojančią sutartį dėl pasaulinės klimato kaitos laikotarpiui po 2012 m., kai baigs galioti Kioto protokolas. Apie klimato kaitą diplomatai diskutuos su aukštųjų mokyklų studentais ir dėstytojais.

„Apie klimato kaitą neturėtų kalbėti vien politikai, susirinkę į konferenciją Kopenhagoje. Svarbu yra kalbėti su būsimais sutarties įgyvendintojais - kiekvienos šalies gyventojais. Todėl akademinių sluoksnių diskusijos šia tema yra tiesog būtinos“, - kalba renginio iniciatorius, Danijos Ambasadorius Lietuvoje Laurids Mikaelsen.

Jis atkreipia dėmesį į renginio formatą, leisiantį ne tik išgirsti valstybių atstovų nuomones ir pozicijas, bet ir kartu su studentais ir dėstytojais diskutuoti klimato kaitos klausimais. „Ambasadoriai nemažai bendrauja tarpusavyje, tačiau kalbėtis ir aptarti klausimus su visuomene neretai pritrūksta galimybių, todėl mums svarbu, kad šio renginio metu jo svečiai diskutuotų ir suprastų būsimos sutarties reikšmę“, - teigia L.Mikaelsen.

VGTU mokslo prorektorius prof. Raimundas Kirvaitis tvirtina, kad Lietuvoje apie klimato kaitą beveik nekalbama, nors ši problema mums yra lygiai tokia pat aktuali, kaip ir bet kuriai kitai valstybei. „Mums ne mažiau svarbu girdėti, kokios pozicijos laikosi kitos šalys, kokius veiksmus daro, siekdamos sumažinti klimato kaitą“, - sako R.Kirvaitis.

Anot jo, kovos su klimato kaita pavyzdys galėtų būti energetikos sektoriaus problemų sprendimas - ekologiškos energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamybos skatinimas, energijos efektyvumo didinimas ir kiti klausimai, kuriuos sprendžia ir VGTU mokslininkai. „Todėl džiaugiamės kad Danijos - šalies, kuri jau sulaukia gerų rezultatų kovoje su klimato kaita - ambasada skatina kalbėti apie šias problemas ir kitas valstybes“, - teigia R. Kirvaitis.

Renginyje dalyvaus Švedijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Pietų Afrikos Respublikos, Rusijos, Japonijos diplomatai, atstovai iš Europos komisijos bei Lietuvos vyriausybės, susitikimui pirmininkaus Danijos Ambasadorius Lietuvoje Laurids Mikaelsen. Renginio svečiai po šalių pasisakymų turės galimybę diskutuoti ir užduoti rūpimus klausimus šalių atstovams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!