Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/19926/lsas-studento-gaunamos-stipendijos-turi-buti-atskirtos-nuo-bendru-seimos-pajamu/spausdinti/

LSAS: studento gaunamos stipendijos turi būti atskirtos nuo bendrų šeimos pajamų

Publikuota: 2009-11-03 18:03
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų atstovybių sąjunga

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) šiandien kreipėsi į LR Švietimo ir mokslo ministeriją bei kitas atsakingas institucijas, siūlydama atskirti studento gaunamas stipendijas nuo bendrų šeimos pajamų ir neskaičiuoti jų į bendrą šeimos apyvartinių lėšų sumą. LSAS primena, jog šiuo metu visų rūšių stipendijos yra įskaičiuojamos į bendras šeimos pajamas.

LSAS socialinių klausimų ir akademinio proceso reikalų koordinatorės Ievos Dičmonaitės teigimu, studentas, teikdamas prašymą gauti socialinę stipendiją turi pateikti informaciją apie šeimos pajamas, į kurias įskaičiuojamos visos gaunamos stipendijos ar paramos (pagal „Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymo“ 15 straipsnį). Analogiška situacija susidaro paramos šeimai skyrimo atveju, kuomet studentas iš socialiai remtinos šeimos nusprendžia išvykti mokytis į užsienį pagal tarptautinių mainų programą. Jam skiriama stipendija yra įskaičiuojama į bendras šeimos pajamas, ko pasekoje visa šeima netenka socialiai remtinos šeimos statuso ir nebegali gauti piniginės paramos.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad stipendijos yra skiriamos konkrečiam studentui už jo studijų rezultatus arba suteikiant galimybes išvykti mokytis pagal tarptautines programas ir, tam tikrais atvejais, gaunamų stipendijų priskyrimas visoms šeimos pajamoms užkerta galimybę studentui gauti socialinę stipendiją arba šeimai skiriamą piniginę paramą“, - kalba LSAS socialinių klausimų ir akademinio proceso reikalų koordinatorė I. Dičmonaitė.

LSAS pažymi, jog pagal Mokslo ir studijų įstatymą studentas turi teisę gauti skatinamąją, socialinę ar tarptautinėms programoms skirtas stipendijas ir kitą paramą. Studentui skiriama stipendija nėra naudojama šeimos poreikiams tenkinti, o skiriama už akademinius pasiekimus kaip paskatinimas, ne tik mokslui, bet ir pragyvenimui kitoje šalyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!