Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/19767/daugiau-kaip-tukstantis-kaimo-bibliotekininku-mokysis-buti-interneto-konsultantais/spausdinti/

Daugiau kaip tūkstantis kaimo bibliotekininkų mokysis būti interneto konsultantais

Publikuota: 2009-10-26 14:34
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Projektas „Bibliotekos pažangai“

Spalį Lietuvoje startuoja unikali edukacinė iniciatyva – kompiuterinio raštingumo ir interneto išteklių mokymai, skirti šalies kaimo bibliotekų darbuotojams. Mokymus organizuojančio projekto „Bibliotekos pažangai“ tikslas – kaimo bibliotekininkams suteikti žinių, kurios padės dar efektyviau aptarnauti ir konsultuoti lankytojus pasitelkti kompiuterius ir internetą. Planuojama, jog iki kitų metų gruodžio mokymų kursus išklausys apie 1050 bibliotekų darbuotojų, kurie savo ruožtu konsultuos lankytojus, į bibliotekas atėjusius pasinaudoti nemokamu internetu.

Iki šiol projekto „Bibliotekos pažangai“ iniciatyva surengtuose mokymuose jau dalyvavo kone 800 miestų viešųjų bibliotekų specialistų, dirbančių bibliotekų viešose interneto prieigose. Miesto gyventojai jau kurį laiką bibliotekose gali ne tik naudotis nemokamu internetu, bet ir prireikus sulaukti darbuotojo konsultacijos, tad pasak mokymų organizatorių, dabar ypatingai svarbu visas šias paslaugas padaryti prieinamas ir kaimuose.

„Lietuvos kaimo bibliotekose sparčiai plečiame viešą interneto prieigą, kuri daugeliui atokesnių vietovių gyventojų yra vienintelė galimybė pasinaudoti kompiuteriais ir internetu. Būtina, kad čia dirbantys bibliotekų specialistai patys mokėtų gerai dirbti kompiuteriu, puikiai išmanytų interneto teikiamas galimybes ir padėtų jomis pasinaudoti lankytojams“, – sako projekto „Bibliotekos pažangai“ mokymų koordinatorė Rasa Stuglienė.

Jos teigimu, tokio masto mokymai Lietuvos bibliotekininkams rengiami pirmą kartą. „Daugelis viešųjų bibliotekų specialistų darbo kompiuteriu ir internetu mokėsi savarankiškai ar padedami kolegų. Žinoma, dalis bibliotekininkų kompiuterinio raštingumo pagrindus įgijo ir įvairių seminarų, kitų projektų metu. Vis dėlto, taip plačiai ir kryptingai darbo kompiuteriu ir internetu subtilybių bibliotekų darbuotojai mokomi pirmąkart“, – tikina R. Stuglienė.

Kursus išklausę kaimo bibliotekininkai savo žinias pritaikys konsultuodami lankytojus tinkamai parengtose bibliotekose. Įgyvendinant projektą „Bibliotekos pažangai“ dar iki šių metų lapkričio pabaigos planuojama atnaujinti bei interneto ryšiu bei kompiuteriais aprūpinti 387 kaimo bibliotekas. Jose atitinkamai bus įrengta tiek pat nešiojamųjų ir per tūkstantį stacionariųjų kompiuterių. Kitąmet ir 2011-aisiais dar kone 300 kaimo bibliotekų bus įrengti kompiuteriai ir reikiama programinė įranga.

Atnaujinamose ir plečiamose prieigose dirbsiantys bibliotekininkai išklausys 78 akademinių valandų trukmės programą. Didžiąją jos dalį sudaro kompiuterinio raštingumo kursai – suteikiamos bazinės kompiuterinio raštingumo žinios, mokoma dirbti su papildoma programine ir technine viešos interneto prieigos įranga. Į kaimo bibliotekininkams dėstomą programą įtrauktas ir kursas, skirtas susipažinti su interneto ištekliais bei naujomis bibliotekų galimybėmis. Šių mokymų metu bibliotekų darbuotojai gilinasi į išteklius, kurie naudingi kiekvienam gyventojui kasdieniame gyvenime, darbe ar turiningai leidžiant laisvalaikį.

Per visą projekto „Bibliotekos pažangai“ įgyvendinimo laiką planuojama mokyti daugiau kaip 2 tūkstančius bibliotekų darbuotojų. Tuo tarpu projekte dalyvaujančios bibliotekos kompiuterinio raštingumo žiniomis ketina pasidalyti su maždaug 50 tūkst. lankytojų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!