Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/18855/mokytojai-prades-rengti-uzduotis-treciajam-moksleiviu-konkursui-svari-kalba-svari-galva/spausdinti/

Mokytojai pradės rengti užduotis trečiajam moksleivių konkursui „Švari kalba – švari galva“

Publikuota: 2009-09-03 14:53
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Tilde IT, UAB

Atėjus naujiems mokslo metams, prasidėjo pasiruošimas ir kitąmet vyksiančiam moksleivių konkursui „Švari kalba – švari galva“, kuriame varžysis ir savo lietuvių kalbos žinias pasitikrinti galės 6–10 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos. Trečiąkart vyksiančio konkurso tikslas - skatinti moksleivius elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis bei taisyklingą lietuvių kalbą.

Siekiant išsaugoti lietuvių kalbos unikalumą ir paneigti nuostatą, kad ji yra nepatogi kasdieniam darbui kompiuteriu ir kitomis informacinėmis technologijomis, konkursą moksleiviams organizuoti pradėjo bendrovė „Tilde IT“, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) ir ryšių su visuomene agentūra „Strateginių komunikacijų centras“.

Artimiausiu metu VLKK ir ŠMM suburta 10 lietuvių kalbos specialistų grupė pradės rengti užduotis trečiajam konkursui. Kiekvienai klasei bus paruošta apie 1200 praktinių ir teorinių užduočių. Iš viso jų bus apie 6000. Konkurse dalyvausiantys moksleiviai turės atsakyti į 25 klausimus, kuriuos jiems parinks kompiuteris. Užduotis rengėjai parengs iki šių metų pabaigos.

„Džiugu, kad šis konkursas patiko ir mokytojams, ir moksleiviams. Dar pavasarį, tik pasibaigus antrajam konkursui, jie jau pradėjo domėtis, ar bus trečiasis. Galiu pasakyti, kad tikrai bus. Gera žinia yra ir ta, kad kiekvienais metais konkursas didėja ir jame gali dalyvauti vis daugiau klasių. Tikimės, kad jaunimas aktyviai dalyvaus ir trečiajame konkurse“, - viliasi VLKK pirmininkė Irena Smetonienė.

ŠMM kancleris Dainius Numgaudis įsitikinęs, kad labai svarbu nuo mažų dienų formuoti tinkamus jaunosios kartos įgūdžius ir požiūrį į lietuvių kalbos rašmenų vartojimą dirbant kompiuteriais. Tačiau konkursu siekiama ne tik skatinti jaunuolius vartoti lietuvių kalbos rašmenis dirbant kompiuteriu, bet ir atkreipti visos visuomenės dėmesį į padėtį šioje srityje. „Šiandien jau didžioji dalis žmonių naudojasi įvairiomis informacinėmis technologijomis, tačiau jei neformuosime reikiamų įgūdžių, o dirbdami kompiuteriu nenaudosime lietuvių kalbos, mūsų kalba pradės nykti“, - įsitikinęs „Tilde IT“ direktorius Vaclovas Pranskūnas.

Bendrovės „Tilde IT“ iniciatyva praėjusiais metais sutelkus verslo ir valstybinių institucijų pastangas buvo surengtas pirmasis moksleivių konkursas „Švari kalba – švari galva“. Jame dalyvavo per du su pusę tūkstančio moksleivių iš visos Lietuvos. Šių metų pavasarį vykusiame antrajame moksleivių konkurse dalyvavo jau per tris tūkstančius 7 - 9 klasių moksleivių.

Konkurso organizatoriai tikisi, jog kitąmet vyksiančiame konkurse dalyvaus per 5 tūkstančius moksleivių iš visos Lietuvos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!