Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/18808/programos-renkuosi-mokyti-dalyviai-pradejo-antruosius-metus-salies-mokyklose/spausdinti/

Programos „Renkuosi mokyti“ dalyviai pradėjo antruosius metus šalies mokyklose

Publikuota: 2009-09-01 15:43
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Mokyklų tobulinimo centras, VšĮ

Šiandien, rugsėjo 1-ąją, kartu su mokiniais į mokyklas sugrįžo ir jaunieji mokytojai – 20 programos „Renkuosi mokyti!“ dalyvių. Pernai griežtą atranką praėję geriausi aukštųjų mokyklų absolventai jau vienerius savo karjeros metus skyrė mokyklai. Dar vienerius metus jie mokytojaus 12-oje Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Kelmės mokyklų.

„Šie metai tikrai bus labai ypatingi – programos dalyviai jau pažino mokytojo darbą, mokyklas ir mokytojus, kuriose dirba, susidraugavo su savo mokiniais, o įgūdžius tobulino įvairiuose mokymuose bei dalindamiesi patirtimi tarpusavyje. Šiemet jie jau turėtų pajusti savo darbo vaisius ir kaip jų investuotas laikas, pastangos ir neišsenkantis entuziazmas sugrįžta gerais mokinių rezultatais, įsijautimu į mokomąjį dalyką ir nuoširdžiais padėkos žodžiais“, – sakė programą organizuojančio „Mokyklų tobulinimo centro“ direktorė Eglė Pranckūnienė.

Programos vadovės vertinimu, pirmieji metai buvo išties sėkmingi. „Daugiau kaip 200 dėkingų žvilgsnių birželio pabaigoje, į gimnaziją ir licėjų išeinančių aštuntokų „ačiū“ už septintos ir aštuntos klasės kursą per vienerius metus, nuoširdus mokinių darbas ir atvirumas pamokose bei po jų, mokinių pergalės respublikinėse olimpiadose – tai tik keletas skirtingų jaunųjų mokytojų laimėjimų ir patirčių pirmaisiais jų mokytojavimo metais. Išgirdome ir minčių, kad šie metai kai kuriems jų buvo smagiausi ir šauniausi gyvenime arba davė tiek, kiek turbūt per visą gyvenimą jie nėra patyrę ir turėję“, – dalinasi E. Pranckūnienė.

Programos „Renkuosi mokyti“ dalyviai pradėjo antruosius metus šalies mokyklose

Faktas, kad 20 iš 21 programos dalyvio sėkmingai užbaigė pirmuosius darbo mokyklose metus ir žada tęsti darbą mokyklose ir šiais metais rodo, kad einama tinkamu keliu. Pasak „Renkuosi mokyti!” vadovės Eglės Prankūnienės, itin daug dėmesio programos organizatoriai skiria dalyvių mokymams, nes psichologinės pagalbos ir galimybės dalintis patirtimi trūkumas yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl dauguma jaunųjų mokytojų mokyklas palieka jau pirmaisiais–antraisiais mokytojavimo metais. Dabartiniai programos dalyviai labai vertina programos bendruomenę ir jos teikiamą pagalbą.

Pernai programą inicijavusio SEB banko prezidentas Audrius Žiugžda pasidžiaugė, kad jaunieji mokytojai sėkmingai užbaigė pirmuosius darbo mokyklose metus ir po vasaros atostogų nesuabejojo pasirinkę šį kelią – tęs darbą mokyklose ir šiais metais. „Tai rodo, kad programos dalyvius įvertino mokiniai, jų tėveliai ir mokytojų kolektyvas, o jų pasiryžimas mokytojauti neišblėso ir įkvėpimo įveikti iššūkius netrūksta”, – sveikindamas jaunuosius mokytojus sakė A. Žiugžda.

„Per praėjusius metus suvokiau, kad kiekviena diena mokykloje reikalauja nuolatinio tobulėjimo. Būdamas mokytoju privalai būti geras oratorius, lyderis, kantrybės įsikūnijimas. Privalai sugebėti rinkti, kaupti ir perduoti informaciją, turėti atsakymus į beveik visus klausimus, būti empatiškas, draugiškas, atsakingas. Jaučiu, kad per praėjusius metus visos šios mokytojui reikalingos mano savybės patobulėjo ir tikiu, kad šiais metais bus dar geriau. Geriau man, geriau mano mokiniams ir geriau visai Lietuvai, nes galbūt mano mokinys po dešimties metų taps tuo, kuris ves mus į priekį“, – sako etikos mokytoja Lina Jankauskaitė.

Programos dalyviai pernai buvo atrinkti iš 300 kandidatų. Įvairių Lietuvos aukštųjų mokyklų skirtingų specialybių absolventai mokyklose veda pamokas, artimas jų įgytoms specialybėms. Reikiamos kompetencijos jie buvo mokomi pagal specialiai jiems „Mokyklų tobulinimo centro“ drauge su Vytauto Didžiojo Universitetu ir vadovų mokymo centru „Baltic Management Institute“ sudarytą mokymų programą. Visam programos laikotarpiui – dvejiems metams – jaunieji mokytojai tapo ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Tęstinių studijų centro studentais, tad pasibaigus programai jie visi taps diplomuotais pedagogais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!