Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/18573/del-krizes-stipendijos-nemazes/spausdinti/

Dėl krizės stipendijos nemažės

Publikuota: 2009-08-17 08:35
Tematika: Švietimas, studijos
Autorius: Mindaugas Jackevičius
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) teigia, kad dėl krizės studentų stipendijos nemažės, o socialinės stipendijos nebeturėtų „suvalgyti“ skatinamosioms stipendijoms skiriamų lėšų. ŠMM aukštosioms siūlo už gerą mokymąsi mokėti ne nedideles stipendijas daugeliui, o, pavyzdžiui, siekiančias 600-800 Lt patiems geriausiems.

Valstybinių aukštųjų mokyklų dieninių studijų studentai gali pretenduoti į socialines ir skatinamąsias stipendijas. Iki šiol iš to paties stipendijų fondo pirmiausia būdavo mokamos 390 Lt dydžio socialinės stipendijos, o likusios lėšos būdavo panaudojamos skatinamosioms stipendijoms, kurių dydžius ir skyrimo tvarką nusistatydavo pačios aukštosios mokyklos.

Vyriausybei padidinus socialines stipendijas, studentų, gaunančių skatinamąsias stipendijas už gerą mokymąsi, gerokai sumažėjo. Į jas nebegalėjo pretenduoti studentai, turintys, pavyzdžiui, 9,25 balo vidurkį.

„Pozityvi žinia ta, kad jau nebebus galima skatinimui skirtų lėšų naudoti socialinėms stipendijoms“, - DELFI sakė švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. Pasak N. Putinaitės, aukštosioms numatoma leisti lanksčiau skirstyti socialines stipendijas.

Laikinu nutarimu ketinama patikslinti, kad privalomai 390 Lt dydžio socialines stipendijas reikia skirti tik studentams iš nepasiturinčių šeimų, arba asmenims, kurie gyvena vieni, turintiems teisę į socialinę pašalpą.

Iš likusių lėšų aukštosios mokyklos galės savo nuožiūra skirti stipendijas studentams, auginantiems vaiką, arba savo nustatyta tvarka vienkartines socialines stipendijas, taip pat studijuojantiems pagal laipsnio nesuteikiančias studijų programas. Tai, sako viceministrė, iki metų pabaigos turėtų išspręsti problemą ir socialinės stipendijos teks tiems, kuriems jų labiausiai reikia.

Nuo sausio socialinės stipendijos bus skiriamos per valstybinį studijų fondą. Tuomet socialinės stipendijos nebeturėtų „suvalgyti“ skatinamųjų.

Siūlo mokėti gerokai didesnes skatinamąsias

Į skatinamąsias stipendijas, mokamas už gerą mokymąsi, galės pretenduoti ir gavę studijų krepšelį, ir už studijas mokantys savo lėšomis.

Skatinamųjų stipendijų dydį nustatys aukštosios mokyklos Senatas. Maksimaliais ŠMM skaičiavimais, jei skatinamoji stipendija siektų 800 Lt per mėnesį, ją gautų apie 3,4 proc. studentų. „Kai yra krizė, galima galvoti, kad skatinamoji stipendija gali būti ir mažesnė – kokie 500 lt. Tuomet ją gautų per 5 proc. studentų“, - aiškino N. Putinaitė.

„Pati skatinamųjų stipendijų idėja – kad ją gautų nedidelis studentų skaičius. Būtų labai liūdna situacija, jei Senatai nuspręstų stipendijas padalyti po truputį. Tai būtų turbūt blogiausias variantas – tuomet stipendija prarastų prasmę – skatinti tuos, kurie mokosi geriausiai“, - sakė švietimo ir mokslo viceministrė.

Iš viso universitetų ir kolegijų pagrindinių, vientisųjų ir antrosios studijų pakopų studentų stipendijoms 2009 metams numatyta 87,7 mln. Lt. Rengiant 2010 m. valstybės biudžeto projektą, lėšos stipendijoms nemažinamos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!