Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/18239/patvirtinti-aukstojo-mokslo-tarybos-nuostatai/spausdinti/

Patvirtinti Aukštojo mokslo tarybos nuostatai

Publikuota: 2009-07-23 18:02
Tematika: Švietimas, studijos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Seimui priėmus naująjį Mokslo ir studijų įstatymą, Vyriausybė pakeitė Aukštojo mokslo tarybos nuostatus. Nuostatuose apibrėžti Aukštojo mokslo tarybos sudarymo ir veikimo principai bei kandidatų atranka į švietimo ir mokslo ministro skiriamus universitetų ir kolegijų tarybų narius, praneša Vyriausybės spaudos tarnyba.

Aukštojo mokslo taryba yra Švietimo ir mokslo ministerijos patariamoji institucija strateginiais aukštojo mokslo plėtros ir kokybės gerinimo klausimais. Tarybą sudaro 15 narių. Tarybos nario kadencija – 4 metai. Tas pats asmuo gali būti Tarybos narys ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės. Pirmoji Aukštojo mokslo taryba bus sudaryta rotacijos principu trečdalį narių skiriant dvejiems metams, du trečdalius narių − ketveriems metams švietimo ir mokslo ministro sprendimu.

Aukštojo mokslo taryba vertins ir atrinks kandidatus į švietimo ir mokslo ministro skiriamus aukštųjų mokyklų tarybų narius. Nuostatuose apibrėžta pretendavimo į universitetų ir kolegijų tarybų narius tvarka ir reikalavimai kandidatams.

Universitetų ir kolegijų tarybos numatys strateginius aukštųjų mokyklų tikslus. Jos tvirtins aukštosios mokyklos misiją, rektoriaus teikiamus struktūrinių pertvarkymų planus, studijų kainas, nustatys mokyklos lėšų ir turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo tvarką, rinks rektorių, užtikrins aukštosios mokyklos atskaitingumą ir ryšį su visuomene ir steigėjais. Pusę jų narių sudarys akademinės bendruomenės nariai, pusę – visuomenės atstovai, kuriuos paskirs švietimo ir mokslo ministras Aukštojo mokslo tarybos teikimu. Dėl vieno tarybos nario švietimo ir mokslo ministras tarsis su aukštosios mokyklos senatu.

Balandžio 30 d. Seimo priimtame Mokslo ir studijų įstatyme numatyta keisti aukštųjų mokyklų valdymo modelį į jų valdymą įtraukiant ne tik akademinės bendruomenės, bet ir plačiosios visuomenės atstovus. Aukštosios mokyklos turės didesnę laisvę spręsti strateginius plėtros ir kokybės gerinimo, laboratorijų bei bendrabučių atnaujinimo ir kitus klausimus, valdyti turtą ir juo disponuoti.

Švietimo ir mokslo ministrui iki 2009 m. spalio 1 d. pavesta patvirtinti naujos Aukštojo mokslo tarybos sudėtį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!