Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/18190/besirenkancius-studijas-ekspertai-ragina-nesusivilioti-nelegalu-ar-diplomu-malunu-siulymais/spausdinti/

Besirenkančius studijas ekspertai ragina nesusivilioti nelegalų ar „diplomų malūnų“ siūlymais

Publikuota: 2009-07-18 10:07
Tematika: Švietimas, studijos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Įstoti į užsienio šalių aukštąsias mokyklas ir studijuoti Lietuvoje – tokių siūlymų neretai susilaukia besirenkantys studijas jauni žmonės. Tačiau nutylima svarbi informacija, kad taip įgyti diplomai Lietuvoje, deja, nebus pripažįstami. Apie tai perspėja Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC).

„Norime atkreipti dėmesį, kad šiuo metu nė viena užsienio aukštoji mokykla, išskyrus Balstogės universitetą, įsteigusį filialą Lietuvoje, neturi Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) leidimo vykdyti studijas Lietuvoje. Tai reiškia, kad bet kurių, net žinomų, tačiau nelegaliai veikiančių aukštųjų mokyklų diplomai mūsų šalyje negali būti pripažinti“, – sako SKVC direktoriaus pavaduotoja Nora Skaburskienė.

SKVC turimais paskutiniųjų penkerių metų duomenimis, ne mažiau kaip 20 Rusijos, Latvijos, Lenkijos aukštųjų mokyklų neteisėtai teikė ne tik aukštąjį, o kai kuriais atvejais ir vidurinį išsilavinimą Lietuvoje, t.y. ten, kur leidimo vykdyti studijas neturėjo.

„Įsiteisėjusiais Lietuvos teismų sprendimais nustatyta, kad trijų kaimyninių valstybių (Rusijos, Latvijos ir Lenkijos) penkios aukštosios mokyklos – Maskvos psichologijos socialinis institutas, Maskvos naujasis teisės institutas, Maskvos valstybinis industrinis universitetas, Balstogės universitetas (iki filialo įsteigimo Lietuvoje) ir Baltijos rusų institutas (dabartinė Baltijos tarptautinė akademija) – Lietuvoje vykdė studijas neteisėtu būdu. Konstatuota, kad tokiu būdu įgytos kvalifikacijos negali būti įvertintos ir pripažintos kaip besąlygiškai atitinkančios Lietuvos Respublikoje teikiamas atitinkamas kvalifikacijas. Teismų praktika įspėja: įsitikinkite, kad aukštoji mokykla pripažinta ne tik savo kilmės valstybėje, bet ir toje šalyje, kurioje vykdo studijas bei su jomis susijusią veiklą“, – ragina N. Skaburskienė.

SKVC darbuotojai taip pat atkreipia dėmesį į dar vieną pavojų. Įvairiais kanalais platinamos reklaminės žinutės, kuriose siūloma po „rimtų studijų“ įgyti prestižinių universitetų „bakalauro“ ar „magistro“ laipsnį. Reklamuojama, kad nereikia lankyti paskaitų, laikyti įskaitų ar egzaminų. Pakanka sumokėti tam tikrą pinigų sumą ir diplomas, jo priedas, netgi rekomendaciniai laiškai jau keliauja paštu, jūsų nurodytu adresu.

Jei tokią žinutę gavote, vadinasi, su jumis susisiekė vadinamųjų „diplomų malūnų“ arba apsimetėlių universitetų (angl. diploma mills, sham universities) atstovai. Dažniausiai tai kokybės kontrolės (įvertinimo, akreditacijos ir pan.) neperėjusios įstaigos, neturinčios leidimo tokiai veiklai.

Tokių „universitetų“ diplomai gali papuošti Jūsų svetainės sieną, tačiau neduoti jokios kitos naudos. Diplomai, įgyti tokiose įstaigose, gali būti nepripažinti tinkamais toliau studijuoti ar dirbti kitoje šalyje, taip pat ir ten, kur jie buvo įgyti.

„Diplomų malūnai“ vienoje šalyje veikia nelegaliai, kitoje yra įteisinami kaip neformalaus mokymo įstaigos. Tačiau iš tikrųjų jie užsiima tokia veikla, kuriai reikalingas papildomas specialus leidimas. Atskirti „diplomų malūną“ nuo rimtos mokymo įstaigos nėra lengva, nes jis turi daug panašių požymių. Taip pat jokia neteisėtai studijas vykdanti mokymo įstaiga neinformuos, kad neturi leidimo Lietuvoje vykdyti šios veiklos.

Todėl išeitis viena ir gana paprasta: kilus mažiausioms abejonėms, jas išsklaidyti pasikonsultavus su Studijų kokybės vertinimo centro darbuotojais.

Informaciją apie aukštąsias mokyklas, turinčias leidimą vykdyti studijas Lietuvoje, ir jų teikiamas studijų programas galima rasti www.aikos.smm.lt.

Tinklalapyje www.skvc.lt pateikiama daugiau žinių apie užsienio aukštąsias mokyklas, kurių diplomus vertinant SKVC, nustatyta, kad bent dalis studijų buvo įgyvendintos neteisėtai Lietuvoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!