Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/17823/rektoriu-noras-privalomai-mokyti-kuno-kulturos-studentams-kvepia-pasipinigavimu/spausdinti/

Rektorių noras privalomai mokyti kūno kultūros studentams kvepia pasipinigavimu

Publikuota: 2009-06-23 11:08
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Studentų atstovai netiki šalies Universitetų rektorių konferencijos siekiais privalomomis kūno kultūros ir sporto pratybomis ugdyti studentų sveikatingumo kultūrą. Pasak Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidento Dainiaus Dikšaičio, tokie veiksmai greičiau primena bandymą iš valstybės žūtbūt gauti didesnį finansavimą, esamoje situacijoje nieko nekeičiant iš esmės.

„Tikruosius tikslus dažniausiai atspindi veikimo maniera. Šiuo atveju veikta ganėtinai sparčiai ir tyliai. Studentų niekas nei įspėjo, nei nuomonės klausė, o ir į svarstymą Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijoje nesivargino kviesti. Ar toks elgesys gali reikšti nuoširdų norą priimti studentams naudingiausią sprendimą? Drįsčiau abejoti“, - situaciją komentuoja LSS vadovas D. Dikšaitis.

Studentų atstovas pastebi ir tai, kad siūlymas privalomai universitetų pirmakursius mokyti kūno kultūros ir sporto šiuo metu gerokai atitrūkęs nuo realybės.

„Pirmiausia, siekis ugdyti studentų sveikatingumo kultūrą neleidžiant jiems sąmoningai pasirinkti kelia rimtų klausimų: kodėl taip elgiamasi, ar imperatyvi norma pati savaime gali motyvuoti? Kita vertus, draudimas rinktis gali būti ir suprantamas, - vargu ar dažnas studentas, nesant tinkamų sąlygų, norėtų sportuoti, mankštintis ar kita aktyvia forma universitete propaguoti sveiką gyvenimo būdą. Universitetų vadovų konferencija apie šias problemas neužsimena.

Privalomybė šiuo atveju gali slėpti universitetų neveiklumą ir nenorą keistis. Dėl to ši iniciatyva labiau primena siekį tiesiog išpešti daugiau pinigų iš valstybės, esamą situaciją iš esmės paliekant tokią pačią, kokia ji yra“, - teigia studentų sąjungos prezidentas D. Dikšaitis.

Reaguodama į Lietuvos universitetų rektorių konferencijos veiksmus, Lietuvos studentų sąjunga šiandien kreipiasi į Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininką Valentiną Stundį bei Švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių. Keturių lapų rašte studentų atstovai reiškia savo poziciją ir ragina nepritarti Lietuvos universitetų rektorių konferencijos siūlymui įteisinti kūno kultūros ir sporto pratybų privalomumą I kurso studentams visose universitetinėse šalies aukštosiose mokyklose.

Užuot vertus studentus privalomai sportuoti, LSS siūlo koreguoti galiojančio Kūno kultūros ir sporto įstatymo 17 straipsnio 2 dalies nuostatą, įtvirtinant galimybę visų kursų studentams laisvai rinktis kūno kultūros ir sporto pratybas kaip mokomąjį dalyką. Tokia nuostata galėtų būti netaikoma specializuotosioms aukštosioms mokykloms, studijų kryptims (atitinkamoms studijų programoms), kur kūno kultūros ir sporto mokymas yra neatsiejamas nuo studijų esmės.

LSS taip pat siūlo įvairiomis priemonėmis skatinti aukštąsias mokyklas pirmiausia pastangas kreipti studentų motyvacijai, atitinkamai informacinei aplinkai ir sporto infrastruktūrai gerinti, laisva valia ir apsisprendimu grįstai sveikatos kultūrai formuoti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!