Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1722/kompiuteriai-ir-elektronines-paslaugos-ne-tik-didmiesciuose/spausdinti/

Kompiuteriai ir elektroninės paslaugos – ne tik didmiesčiuose

Publikuota: 2005-08-01 09:08
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: PENKI.LT

Vidaus reikalų ministerija, vykdydama Vyriausybės programą, šiais metais įrengė 300 viešųjų interneto prieigos taškų įvairiuose Lietuvos kaimuose ir miesteliuose. Dar 175 viešieji interneto centrai įsteigti bendradarbiaujant viešajam ir privačiam sektoriui. Iki 2007 metų numatoma įsteigti 1000 viešųjų interneto prieigos taškų. Didžiausias dėmesys interneto plėtrai skiriamas kaimiškosiose vietovėse, kur interneto taškų sklaidos vidurkis ženkliai mažesnis nei didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Visuose kaimuose ir miesteliuose, kur įsteigiami viešojo interneto centrai, mokomąjį darbą pradeda ekspertai, supažindinantys centrų darbuotojus su kompiuterių bei interneto techninėmis galimybėmis. Vėliau šie darbuotojai tampa savotiškais instruktoriais šių centrų lankytojams.

Vidaus reikalų ministerija jau yra parengusi tolesnio interneto centrų plėtros etapo projektą struktūrinių fondų paramai ir jau gavo Centrinės projektų valdymo agentūros pritarimą šiam projektui, kurio metu bus įsteigta dar 400 interneto centrų.

Taip pat bus sukurtas integruotas viešųjų interneto centrų tinklas, tolygiai pasiskirstęs visoje Lietuvoje. Tai leis suteikti įmanomai didesniam ratui Lietuvos gyventojų galimybes susipažinti ir naudotis interneto galimybėmis bei skaitmeniniu turiniu, ypač akcentuojant elektroninės valdžios paslaugas.

Vidaus reikalų ministerija yra atsakinga už LR Vyriausybės patvirtintos Elektroninės valdžios koncepcijos įgyvendinimą. Tai apima elektroninės valdžios infrastruktūrinių projektų įgyvendinimą, teisinio reguliavimo supaprastinimą, valstybės institucijų vykdomų viešųjų paslaugų perkėlimo į informacines technologijas projektų koordinavimą ir priežiūrą.

Sociologinių tyrimų duomenimis, daugiau kaip 44 proc. interneto vartotojų lankosi viešojo administravimo institucijų interneto svetainėse. Tačiau kol kas dar mažas nuošimtis interneto vartotojų (19 proc.) atlieka reikiamas finansines ar ūkines procedūras internetu. Klientų sausakimši mokesčių inspekcijos koridoriai pajamų ir turto deklaravimo laikotarpiu liudija, kad dar ne visi piliečiai pasinaudoja turima galimybe deklaracijas pateikti internetu.

Siekiant, kad elektroninė valdžia būtų sėkmingai vystoma, svarbu nuosekliai plėtoti elektroninį turinį, skatinti paslaugų teikimą elektroniniais būdais ir užtikrinti galimybę Lietuvos gyventojams bei verslo subjektams šiomis paslaugomis naudotis kuriant viešųjų interneto centrų infrastruktūrą ir keliant vartotojų kompiuterinį raštingumą.

Kuriant modernų skaitmeninį turinį ir paslaugas svarbu užtikrinti, kad šiomis galimybėmis galėtų naudotis visi Lietuvos gyventojai. Vidaus reikalų ministerija, integruodama privataus verslo, centrinės ir vietinės valdžios bei užsienio fondų resursus siekia, kad interneto plėtra visoje Lietuvos teritorijoje per trejus metus pasiektų Europos Sąjungos interneto sklaidos vidurkį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!