Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/17191/studentu-paskoloms-100-mln-litu-limitas/spausdinti/

Studentų paskoloms – 100 mln. litų limitas

Publikuota: 2009-05-20 11:06
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) reiškia susirūpinimą dėl galimai nepagrįstų Švietimo ir mokslo ministerijos pareigūnų pareiškimų apie tai, kaip naujoji paskolų teikimo tvarka sudarys realias galimybes studentams gauti paskolą. Studentų atstovų žiniomis, Seimas biudžeto įstatyme įtvirtino 100 milijonų litų limitą valstybės prisiimamiems finansiniams įsipareigojimams už studentų paskolas.

Lietuvos studentų sąjungos prezidento Dainiaus Dikšaičio teigimu, toks limitas reiškia, jog paskolas galima tekti skirstyti tik konkurso būdu, įvardijant vienus ar kitus prioritetus. Anot D. Dikšaičio, neatmestina galimybė, kad dalis studentų tiesiog liks be paskolų.

„Tenka pripažinti, kad visuomenė nerimavo dėl aukštojo mokslo pertvarkos galimų naujovių. Švietimo ir mokslo ministerija, pradžioje teigusi, jog gauti paskolą bus realu, suformavo pasitikėjimo atmosferą. Pertvarkai startavus, valstybė imasi riboti paskolų teikimą. Tai kelia tam tikrą įtampą ir turi būti įvertinta“, - pastebi LSS prezidentas Dainius Dikšaitis.

Informacija apie 100 mln. lt. limitą Lietuvos studentų sąjungą pasiekė kartu su planuojamu priimti Vyriausybės nutarimu dėl naujosios paskolų sistemos. LSS atstovai minėtą dokumentą išanalizavo ir parengė savo atsiliepimą.

Itin kritiškai studentų atstovai įvertino tai, kad Vyriausybės nutarimo projekte nenustatyta konkreti palūkanų už valstybės remiamas paskolas norma. LSS ragina visoms valstybės remiamoms paskoloms taikyti bendrą palūkanų dydį, kuris negalėtų viršyti 6 proc. Palūkanų skaičiavimo pradžia studentų atstovai siūlo laikyti ne studijų baigimo (kaip nustatyta Vyriausybės nutarimo projekte), bet paskolos grąžinimo pradžios momentą. Kartu LSS ragina studentų atstovus įtraukti į kredito įstaigų paskoloms teikti atranką.

LSS taip pat siūlo pailginti terminą valstybės remiamoms paskoloms grąžinti – tokių paskolų grąžinimo pradžia, anot LSS, turėtų būti ne vieneri, bet dveji metai po studijų baigimo. Taisytina, LSS nuomone, ir nuostata dėl paskolos gyvenimo išlaidoms išmokėjimo. Nutarime nustatyta, kad tokia paskola mokama dalimis kas mėnesį. LSS siūlymu, esant studento prašymui, derėtų sudaryti galimybę gauti visą paskolą iškart.

Studentų sąjunga atkreipė dėmesį ir į tai, kad Vyriausybės nutarime nepakankamos paskolos ar jos dalies negrąžinimo sąlygos, t.y. neužsimenama apie galimybę negrąžinti valstybės remiamos paskolos ar jos dalies tiems studentams, kurie baigę studijas veikti pasirinko valstybės remiamą profesinę kryptį, apsisprendė savo veiklą plėtoti atokesniuose šalies regionuose.

Naujoji paskolų studentams sistema turėtų įsigalioti nuo šių metų liepos mėnesio. Už jos parengimą atsakinga Švietimo ir mokslo ministerija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!