Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/17046/studentai-paskolu-sistema-rengiama-konkreciam-bankui/spausdinti/

Studentai: paskolų sistema rengiama konkrečiam bankui

Publikuota: 2009-05-13 07:08
Tematika: Švietimas, studijos
Autorius: Kristina Garalevičiūtė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) teigia, kad rengiama paskolų sistema gali proteguoti vieną konkretų banką.

Švietimo ir mokslo ministras sako, kad tai nepagrįsti gandai ir derybos su konkrečiais bankais dar nevyksta.

Vyriausybė pradeda skaičiuoti, kiek gerai besimokančių pirmakursių finansuos kitais studijų metais. Brangiausiai valstybei atsiei s menininkų ir pilotų rengimas. Daugiausiai lėšų numatyta socialinius ir technologijų mokslus pasirinkusiems studentams.

Įvedus studijų krepšelį valstybė finansuos 21 tūkst. geriausiai besimokančiųjų, o kitiems už studijas teks mokėti visą studijų kainą. Tokiems studentams kuriama valstybės garantuojamų paskolų sistema. Tačiau studentai tikina, kad, jų duomenimis, paskolų sistema rengiama vienam konkrečiam bankui.

„Keista labai formuluotė, kad paskolas studentams galės teikti tik bankai, kurie turi ypatingai gerai išplėtotą aptarnavimą. Tai yra tam tikra nuoroda į tam tikrą banką (nesakysiu jo pavadinimo), bet to paties banko puslapyje yra identiška formuluotė apie jį“, – teigė LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Tuo metu švietimo ministras teigia, kad kol kas derybos vyksta tik su bankų asociacija, bet ne su konkrečiais bankais. Finansų ir švietimo ministerijos darbo grupei esą iškeltas pagrindinis reikalavimas, kad paskolas studentams teiktų bent 2 bankai. Taip esą būtų galima gauti „pigesnes“ palūkanas ir lankstesnes sąlygas.

„Darbo grupėje dalyvauja ne tik skandinaviškų bankų atstovai, bet ir lietuviškų bankų atstovai. Šis nuogąstavimas yra nepagrįstas“, – LTV „Panoramai“ sakė G. Steponavičius.

Kitiems metams valstybė žada garantuoti iki 100 mln. litų studentų paimtų paskolų iš privačių bankų. Manoma, kad paskolas bankai teiks su 6 proc. palūkanomis. Galutines sąlygas turės suformuluoti finansų ministerija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!