Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1601/litnet-tinklo-modernizavimui-skirta-beveik-6-mln-litu/spausdinti/

LITNET tinklo modernizavimui skirta beveik 6 mln. litų

Publikuota: 2005-07-15 09:12
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LITNET'o regioniniai centrai

Siekdamas sudaryti galimybę Lietuvos studentams ir mokslo darbuotojams naudotis pažangiausiomis technologijomis ir sėkmingai bendradarbiauti su kolegomis iš kitų Europos Sąjungos (ES) šalių, Kauno technologijos universitetas (KTU) ėmėsi modernizuoti Lietuvos mokslo ir studijų kompiuterių tinklą LITNET.

Šiuo metu LITNET tinklas nėra pakankamai techniškai pasirengęs teikti tokios pačios kokybės paslaugas, kokios yra teikiamos ES akademiniame kompiuterių tinkle GEANT ir užtikrinti tinklo aplinkoje vykdomų bei numatomų vykdyti nacionalinių projektų bei programų reikalaujamos kokybės. Tuo tarpu didžiajai daliai LITNET vartotojų - švietimo ir mokslo institucijų - šis tinklas yra vienintelė galimybė prisijungti prie Lietuvos mokslo institucijų tinklo ar pasinaudoti pasaulinio kompiuterių tinklo paslaugomis.

Todėl Kauno Technologijos Universitetas inicijavo LITNET'o tinklo modernizacijos projektą, kurio įgyvendinimui pagal Lietuvos 2004 - 2006 bendrojo programavimo dokumento (BPD) 1-ojo prioriteto „Socialinės ir ekonominės infrastruktūros plėtra“ 5-ą priemonę „Darbo rinkos, švietimo, profesinio mokymo, mokslo ir studijų institucijų bei socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra (papildanti Europos Sąjungos Socialinio fondo priemones)“ skirta Europos Sąjungos Struktūrinių fondų parama.

Modernizacijos projekto, kurio vertė - beveik 6 mln. litų, įgyvendinimas buvo pradėtas šių metų balandį.

Trys ketvirtadaliai projektui įgyvendinti reikalingos sumos - 4,55 mln. litų - skirta iš Europos regionines plėtros fondo. Iš valstybės biudžeto projektui finansuoti skirta 1,11 mln. litų. Dar per 400 tūkst. litų projektui įgyvendinti reikiamų lėšų skirs KTU. Iki 2006 metų rugsėjo 31 dienos bus modernizuota įranga penkiuose LITNET regioniniuose centruose Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, o juose šiuo metu naudojama įranga bus perkelta į mažesnius LITNET regioninius centrus.

Tinklo modernizacijai bus panaudotos labai didelės spartos optines ryšio linijos. Tai užtikrins aukščiausią teikiamų paslaugų kokybę. Modernizavus tinklo infrastruktūrą, padidės ryšio pateikiamumas ir patikimumas, duomenų perdavimo sparta. Tikimasi, kad LITNET tinklo modernizavimas prisidės prie švietimo sistemos, mokslo ir studijų infrastruktūros plėtros bei atnaujinimo ir padės sumažinti skirtumą tarp Lietuvos ir ES akademinių ir mokymo institucijų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!