Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1539/latviai-is-lietuviu-semsis-specialiuju-poreikiu-vaiku-ugdymo-patirties/spausdinti/

Latviai iš lietuvių semsis specialiųjų poreikių vaikų ugdymo patirties

Publikuota: 2005-07-06 11:23
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Liepos 5 dieną Švietimo ir mokslo ministerijoje lankėsi Latvijos švietimo ir mokslo ministerijos delegacija. Šios delegacijos nariai nori nuodugniau susipažinti su specialiųjų poreikių vaikų ugdymo ir pedagoginės bei psichologinės pagalbos teikimo modeliu.

Lietuvoje lankosi: Baiba Molnika, Latvijos švietimo ir mokslo ministrės patarėja, Mara Katvare, Latvijos švietimo ir mokslo ministerijos Tarptautinių santykių skyriaus vedėja, Artūras Skrastinsis, Bendrojo ugdymo departamento direktorius, Marekas Gruškevičius, Politikos koordinavimo departamento direktorius, Arija Berzina, Pedagogų reikalų skyriaus vedėja, Edgaras Grinis, Ugdymo plėtotės skyriaus vedėjas.

Per kasmetinį trijų Baltijos valstybių ministrų susitikimą, vykusį šių metų birželį Latvijoje, estai bei latviai itin susidomėjo pristatyta Lietuvos specialiojo ugdymo sistema, iliuziniu mokymu. Po šio susitikimo Latvijos švietimo ir mokslo ministerijos pareigūnai nusprendė atvažiuoti į Lietuvą pasisemti patirties. „Paaiškėjo, kad Lietuvoje ši sistema sutvarkyta geriau nei kaimyninėse šalyse. Ji labiausiai atitinka Europos Sąjungos šalių rekomendacijas“, - sako Regina Labinienė, Švietimo ir mokslo ministerijos Specialiojo ugdymo sektoriaus vedėja.

Latvijos delegacijai bus pristatyta Švietimo ir mokslo ministerijos, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro veikla. Pastarojo centro darbuotojai papasakos, kaip koordinuojamos savivaldybėse veikiančios pedagoginės psichologinės tarnybos. Savo konkrečius darbus ir uždavinius pristatys Vilniaus miesto pedagoginė psichologinė tarnyba. Susitikime ministerijoje dalyvaus ir mokyklose veikiančių specialioji ugdymo komisijų nariai, kurie papasakos apie savo patirtį.

Specialiojo ugdymo komisijos (kurias sudaro mokytojas, specialusis pedagogas, logopedas, jei yra – psichologas) veikia kiekvienoje bendrojo lavinimo mokykloje. Tik kai kuriose mokyklose jos yra ne visos sudėties, kadangi rajonuose trūksta specialistų. Tačiau komisija gali kviestis specialistus iš pedagoginių psichologinių tarnybų. Tokios tarnybos jau veikia beveik kiekvienoje savivaldybėje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!