Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1512/daugiau-nei-300-pasaulio-lietuviu-mokslininku-diskutuoja-apie-lietuvos-realijas/spausdinti/

Daugiau nei 300 pasaulio lietuvių mokslininkų diskutuoja apie Lietuvos realijas

Publikuota: 2005-07-03 10:27
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Birželio 30 dieną prasidėjo XIII pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas. Simpoziume dalyvauja per 300 pasaulio lietuvių ir Lietuvos mokslininkų.

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos sekretoriaus Sauliaus Vengrio, penktadienis ir šeštadienis bus pačios moksliškiausios ir kūrybiškiausios, nes vyks plenariniai ir atskiri posėdžiai sekcijose, kur tikimasi išgirsti per 240 pranešimų.

Pačios bendriausios diskusijų simpoziume temos, pasak S. Vengrio, yra trys: tai tauta, valstybė ir kultūra, lietuviai pasaulyje bei švietimas ir mokslas Lietuvoje. Atskirose sekcijose ketinama diskutuoti apie mokslą ir sveikatą, gamtą ir aplinką, fundamentinius tyrimus, transporto problemas.

Išeiviai iš Lietuvos siekia savo gimtinei naudos, tačiau būtina jiems suteikti galimybes grįžti, tvirtina XIII pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumo JAV tarybos pirmininkas Vytautas Narutis.

„Būtina palaikyti fizinio ir dvasinio grįžtamumo viziją. Reikia, kad tie, kurie apleido kraštą dėl įvairių priežasčių, galėtų grįžti. Jie priklauso Lietuvos mokslui ir atneš Lietuvai naudos“, - spaudos konferencijoje Seime kalbėjo V. Narutis.

Pasak V. Naručio, simpoziumas - tai langas ir durys: durys iš Lietuvos į pasaulį ir langas iš viso pasaulio atgal į Lietuvą. Jo tikinimu, šaliai svarbu sudaryti ne mažus planus, o strategines perspektyvas, prie kurių realizavimo ypač gali prisidėti mokslininkai - išeiviai iš Lietuvos.

Kaip tvirtino JAV lietuvių bendruomenės Krašto valdybos vicepirmininkas mokslo reikalams Stasys Bačkaitis, per simpoziumus užsienio lietuviai mokslininkai gali suteikti Lietuvai naujų idėjų ir naujų žinių, tačiau kartu tai yra būdas emigrantams išlaikyti lietuvybę.

Tai, kad emigrantai siekia išlaikyti ryšį su Lietuva patvirtina ir faktas, jog simpoziumuose dalyvauja vis daugiau lietuvių, savo šalį palikusių per pastaruosius 10 metų.

Simpoziumo metu, pirmą kartą Lietuvos mokslo istorijoje, jo dalyviai tiesioginio teletilto pagalba diskutavo su JAV Kongresu. Teletilto metu JAV Kongreso narys Thaddeus McCotter, Lietuvos ambasadorius JAV Vygandas Ušackas bei Europos Parlamento narys prof. Vytautas Landsbergis, prof. Leonidas Donskis simpoziumo dalyviai diskutavo tema – „Lietuvos ir lietuvių vaidmuo tarptautinėje politikoje“.

XIII pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumą organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, Lietuvos mokslų akademija bei Lietuvos mokslininkų sąjunga.

Simpoziumus 1969 m. pradėjo rengti lietuviai Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šie renginiai turėjo labai daug įtakos telkiant lietuvių mokslininkus, kūrėjus, bendruomenę visame pasaulyje. 1989 m. Čikagoje vykstančiame VI simpoziume pirmą kartą dalyvavo ir 114 lietuvių mokslininkų delegacija iš Lietuvos. Nuo 1991 m. simpoziumai pakaitomis vyksta Lietuvoje ir JAV.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!