Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1430/informacines-technologijos-pades-issaugoti-lietuviu-tautos-paprocius-ir-tradicijas/spausdinti/

Informacinės technologijos padės išsaugoti lietuvių tautos papročius ir tradicijas

Publikuota: 2005-06-20 12:27
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Microsoft Lietuva

Lietuvos liaudies kultūros centras (LLKC) rengiasi suskaitmeninti sukauptą vaizdinę ir žodinę informaciją apie gyvąsias bei nykstančias lietuvių tautos tradicijas ir papročius. Tai užtikrins ilgalaikį lietuvių liaudies kultūros paveldo išsaugojimą bei suteiks galimybę su juo susipažinti platesniam ratui žmonių.

Nuo 1986 metų LLKC kaupiamame liaudies kultūros paveldo archyve saugoma rašytinė, vaizdinė bei garsinė medžiaga, kurioje įamžinta informacija apie lietuvių etninės kultūros paveldą ir šiuolaikines jo įgyvendinimo formas. Video juostose užfiksuoti kalendoriniai ir šeimos papročiai, dainininkai, pasakotojai, instrumentinės muzikos atlikėjai, apeiginės vietos, šventės, liaudies medicina. Garso įrašuose įamžinta dainuojamoji, pasakojamoji ir smulkioji tautosaka, vaikų folkloras, instrumentinė muzika, pasakojimai ir kt.

„Archyve esame sukaupę beveik pusantro tūkstančio garso ir apie tūkstantį vaizdo juostų. Deja, bėgant laikui jų kokybė prastėja ir netgi kyla grėsmė kai kuriuos įrašus apskritai prarasti. Tad paversti juos skaitmenine informacija yra būtina“, - teigia Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Vida Šatkauskienė

Galimybė suskaitmeninti nematerialios kultūros paveldo archyvą atsirado po to, kai bendrovė „Microsoft Lietuva“ LLKC padovanojo tam būtinos programinės įrangos.

„Šiuolaikinės technologijos ne tik palengvina bendravimą tarp skirtingų kultūrų, bet gali padėti išsaugoti ir tai, kas kiekvienoje šalyje unikalu bei vertinga – papročius ir tradicijas. Rinkdamas ir saugodamas informaciją apie tautos kultūrą, LLKC užsiima veikla, kurios reikšmę daugelis suvoksime tik po kelių dešimtmečių. Norime prisidėti prie šio svarbaus darbo savo technologiniais sprendimais“, - sakė „Microsoft Lietuva“ vadovas Mindaugas Glodas.

Bendrovė pateikė LLKC 25 pavadinimų įvairios paskirties programinės įrangos kasdieniniam darbui ir specifinėms kultūrinės medžiagos skaitmeninimo užduotims atlikti. Bendra kompiuterinių programų vertė viršija 110 tūkst. litų. Programomis buvo aprūpintos 30 įstaigos darbo vietų.

„Pasaulyje vykstant globalizacijos bei neišvengiamo kultūrų supanašėjimo procesams labai svarbu, kad šiandien vis dar egzistuojančios unikalios tautinės tradicijos būtų užfiksuotos ir prieinamos plačiajai visuomenei. Įgyvendinę šį projektą, galėsime saugoti svarbius įrašus neribotą laiką ir užtikrinti, jog ateities kartos turės galimybę susipažinti su turtinga savo tautos kultūra bei istorija“, - pasakojo V.Šatkauskienė.

LLKC yra vieša organizacija, vykdanti valstybės kultūros politikos nuostatas. Ji kaupia informaciją apie etninės kultūros paveldą, įgyvendina menines bei edukacines kultūros paveldo išsaugojimo programas, rengia etninei kultūrai skirtus spaudos leidinius, garso bei vaizdo įrašus, organizuoja įvairaus pobūdžio renginius. Tarp pastarųjų – Pasaulio lietuvių dainų šventė, Baltijos šalių studentų dainų šventė „Gaudeamus“, folkloro festivalis „Baltica“ ir kt

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!