Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1401/mokyklu-steigejai-panaudoja-ne-visas-vadoveliams-bei-mokymo-priemonems-skirtas-lesas/spausdinti/

Mokyklų steigėjai panaudoja ne visas vadovėliams bei mokymo priemonėms skirtas lėšas

Publikuota: 2005-06-15 09:04
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas mokyklų steigėjus ragina tikslingai naudoti mokinio krepšelio lėšas, skiriamas vadovėliams ir mokymo priemonėms pirkti. „Prieš rugsėjį mokinių tėvai nerimauja, kad mokyklose trūksta vadovėlių, juos reikia pirkti už savo pinigus. Išanalizavę mokyklų steigėjų - savivaldybių bei apskričių - pateiktus duomenis apie mokinio krepšelio lėšų panaudojimą, matome, kad ne visada pinigai, krepšelyje skirti vadovėliams ir mokymo priemonėms pirkti, panaudojami pagal paskirtį“, - sako švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas.

2004 m. mokinio krepšelyje vadovėliams įsigyti buvo skirta per 20 mln. Lt. Iš jų ne pagal paskirtį panaudoti 68 tūkst. Lt. Pagrindinės lėšos vadovėliams, mokymo priemonėms įsigyti „įdėtos“ į mokinio krepšelį. Pinigų šioms reikmėms taip pat skiria savivaldybės, papildomai - Švietimo ir mokslo ministerija. Mokinio krepšelyje vadovėliams įsigyti vienam mokiniui pernai skirta 31,5 Lt. Tačiau išanalizavus mokyklų steigėjų pateiktus duomenis paaiškėjo, kad kai kurie steigėjai vienam mokiniui vidutiniškai skyrė tik apie 17 Lt.

Mažiau nei 31,5 Lt vienam mokiniui pernai skyrė Alytaus, Širvintų, Šiaulių rajonai, Klaipėdos, Kauno, Tauragės apskritys. Utenos apskritis savo įsteigtoms mokykloms vadovėliams įsigyti mokinio krepšelio lėšų visai neskyrė. Vadovėliai buvo perkami tik už Švietimo ir mokslo ministerijos papildomai skirtus pinigus.

Palyginti su 2003 metais, nepanaudojamų mokinio krepšelio lėšų, skirtų vadovėliams įsigyti, kiekis padidėjo. (2003 m. nepanaudoti 36 tūkst. Lt vadovėliams skirtų pinigų).

Pernai mokinio krepšelyje mokymo priemonėms įsigyti vienam mokiniui buvo skirta 6,3 Lt. Iš viso mokymo priemonėms įsigyti skirta per 4 mln. Lt. Ne pagal paskirtį panaudotas 71 tūkst. Lt.

Mažiau lėšų, negu nustatyta mokinio krepšelyje, mokymo priemonėms įsigyti panaudojo Akmenės ir Šilalės rajonų savivaldybės bei Pagėgių savivaldybė. O Alytaus rajone, Utenos ir Alytaus apskrityse mokymo priemonėms įsigyti lėšų išvis nebuvo skirta.

Švietimo ir mokslo ministerija pasiūlė pakoreguoti 2005 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo pakeitimo įstatymo projekto 6 straipsnį. Siūloma nustatyti, kad įvykdžius bendruosius ugdymo planus bei visiškai pagal paskirtį panaudojus kitas specialiosios tikslinės dotacijos mokinio krepšeliui finansuoti lėšas, likusi nepanaudota suma liepos 1 d. ir gruodžio 1 d. gali būti perskirstyta kitoms švietimo reikmėms finansuoti. Jeigu būtų priimtas šis siūlymas, visos mokinio krepšelyje esančios lėšos, skirtos vadovėliams bei mokymo priemonėms, turės būti naudojamos tik pagal paskirtį. Šis įstatymo projektas dabar svarstomas Seime.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!