Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1384/etwinning-programoje-jau-dalyvauja-arti-200-lietuvos-mokyklu/spausdinti/

„eTwinning“ programoje jau dalyvauja arti 200 Lietuvos mokyklų

Publikuota: 2005-06-13 12:58
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Europos Sąjungos mokyklų bendradarbiavimo programa „eTwinning“ („Elektroniniai dvyniai“), aktyviai diegiama ir Lietuvoje, siūlo visų ES šalių mokykloms susirasti mokyklą-dvynę bet kurioje kitoje šalyje ir drauge kurti bendrą projektą pasirinkta tema. Jau 20 šalies mokyklų tokius partnerius Europoje surado ir rengia bendrus projektus.

Birželio pradžioje visose Lietuvos apskrityse vyksta specialūs seminarai, kurių metu „eTwinning“ programą pristato programos konsultantai - mokytojai, kurių mokyklos jau sėkmingai dalyvauja „eTwinning“ programoje. Jų metu mokytojai, jau turintys dalyvavimo „eTwinning“ patirties pasakoja apie interneto teikiamus privalumus, pristato užmegztas partnerystes, vykdomus bendrus projektus. Visa informacija apie šiuos seminarus skelbiama internetinėje svetainėje www.emokykla.lt.

Užsiregistravusių Lietuvoje - arti 200 mokyklų

Norą dalyvauti „eTwinning“ programoje pareiškė ir tinklalapyje (www.etwinning.net) užsiregistravo jau 174 Lietuvos mokyklos, 20 mokyklų jau spėjo susirasti partnerius kitose šalyse ir pradėjo rengti savo projektus. Neabejojama, kad po programos pristatymo seminaruose tokių partnerysčių skaičius išaugs kelis kartus. Pavyzdžiui, Kauno Jezuitų gimnazija susirašinėja su Norvegijos miesto Bergeno verslo gimnazija , Prienų „Revuonos“ vidurinė mokykla dvyne pasirinko Vengrijos miestelio Csepel-Sziget vidurinę, Visagino užsienio kalbų mokykla bendrauja su Portugalijos Camilo Castello Branco vidurine mokykla.

Bendradarbiaudamos mokyklos ne tik susidraugauja, įgyja naujos patirties, tačiau kartu tiek mokytojai, tiek mokiniai turi galimybę lavinti užsienio kalbų įgūdžius bei aktyviai išbandyti bei naudoti naujausias nuotoliniam bendravimui skirtas informacines technologijas. Taip vaikai artimiau pažįsta kitų Europos šalių kultūrą, drauge dirbdami lavina kompiuterinio raštingumo, užsienio kalbų įgūdžius, mokosi pristatyti savo šalį.

Bendraus ne tik angliškai

„eTwinning“ skatina visų šalių mokytojus pasidalinti patirtimi, susieti skirtingas mokymo programas. Siekiama, kad mokyklos bendrautų keliais lygmenimis: direktoriai, atskirų disciplinų mokytojai, o taip pat mokytojų kolektyvai, bibliotekininkai, mokiniai. Bendrauti skatinama ne tik anglų, bet ir bet kuria kita Europos Sąjungos kalba - dėl to mokyklos tiesiog turi susitarti.

„Šiandien vis dažniau pastebima, kad mokykloje svarbu ne tik įgyti žinių, įsidėmėti nuolat kintančią informaciją. Vaikai turi gebėti tas žinias atrinkti ir pritaikyti, lavinti kritinį mąstymą - įgūdžius, kurių prireiks studijuojant ir dirbant. „eTwinning“ programa skatina bendrauti ne tik vardan paties bendravimo. Ji suteikia nuolatinio tobulėjimo galimybę“, - tvirtina Švietimo informacijos centro Tarptautinių mokymų skyriaus vedėjas Eugenijus Kurilovas.

Pageidaujančios dalyvauti programoje mokyklos registruojasi interneto svetainėje, kuri teikia visą reikalingą informaciją 21 kalba, taip pat ir lietuvių. Šioje svetainėje mokykloms sukurti specialūs įrankiai, padedantys prisistatyti ir greičiau susirasti mokyklą-partnerę, o vėliau ir palengvinti abiejų mokyklų bendradarbiavimą. Taip pat tinklalapyje galima pasisemti idėjų, susipažinti su sėkmingiausiais mokyklų projektais.

Prisistatydamos mokyklos pačios nurodo prioritetus, sritis, kuriomis domisi, kad projektas būtų rengiamas atsižvelgiant į mokyklos interesus bei poreikius, ugdymo programas. Susipažinusios mokyklos kartu nusprendžia, kokia tema joms yra aktualiausia bei pradeda kurti projektą. Tai gali būti ir savo vietovės, istorijos pristatymas, ir kalbos mokymas, ir gamtos mokslų tyrimas, meniniai, kultūros projektai, projektai, orientuoti į socialinę veiklą - labdarą, visuomeninį darbą.

Naujas nacionalinės paramos tarnybos tinklapis

Geriausius projektus parengusios Europos mokyklos bus apdovanotos. Mokyklų laukia kelionės į konferencijas Briuselyje, įdomiausias mokyklų projektas bus apdovanotas 22 000 eurų. Taip pat mokyklas apdovanos ir nacionalinės „eTwinning“ paramos tarnybos.

Visą informaciją apie „eTwinning“ Lietuvoje pateikia ir naujas specializuotas paramos tinklapis http://etwinning.ipc.lt/

  • „eTwinning“ interneto portalas lietuvių kalba - http://www.etwinning.net/ww/lt/pub/etwinning/index.htm
  • "eTwinning" Lietuvos nacionalinės paramos tarnybos puslapis - http://etwinning.ipc.lt/
  • Švietimo informacinių technologijų centro interneto puslapis - http://www.itc.smm.lt/
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!