Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1382/seime-pristatyta-wikipedia/spausdinti/

Seime pristatyta „Wikipedia“

Publikuota: 2005-06-13 10:52
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: MicroLink Lietuva, UAB

Praeitą savaitę „MicroLink“ atstovas Domas Mituzas Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto nariams pristatė laisvosios enciklopedijos „Wikipedia“ projektą.

Tai nemokamai prieinama enciklopedija visiems interneto vartotojams, kiekvieną sekundę nuolat kuriama, pildoma ir taisoma tūkstančių, milijonų žmonių visame pasaulyje. Šiandien Wikipedia enciklopedijoje prieinama beveik 600.000 skirtingų straipsnių anglų kalba, tuo tarpu 75 kalbomis viso yra parengta daugiau nei 1,5 mln. skirtingų straipsnių. Nemokamai. Visiems. Lietuviškoje Wikipedijos versijoje (http://lt.wikipedia.org) šiuo metu yra apie 4.000 straipsnių ir kasdien jų vis daugėja.

Domas Mituzas, vienas iš geriausių mūsų šalies sistemų administratorių, neseniai buvo paskirtas šio pasaulinio interneto projekto techninės dalies vadovu.

Kiekvienas Wikipedia tinklalapio lankytojas gali ne tik naršyti virtualios enciklopedijos puslapius bei ieškoti aktualių faktų, tačiau jų neradęs ir pats sukurti naują straipsnį ar papildyti, pakoreguoti jau esantį. Tokiu būdu visuotinės enciklopedijos autoriais tampa tūkstančiai žmonių, skatinamų asmeninės iniciatyvos plėtoti šį gyvą informacinį kūrinį.

Kiekvienam Wikipedia enciklopedijos lankytojui yra siūloma nuspausti mygtuką „redaguoti šio puslapio tekstą“ ir atlikti bet kokius teksto pakeitimus, pridėti ar išimti nuotraukas, o visus pakeitimus išsaugoti. Ar su tekstais nebūna taip, kaip toje patarlėje apie vaiką ir devynes aukles? „Ne, - Seimo nariams sakė Domas. – Žmonės su skirtingomis nuomonėmis ir faktų interpretacijomis dažniausiai ieško kompromiso ir išgrynina neutraliausią poziciją. Nerandant sutarimo, aprašomos kelios vyraujančios nuomonės ar vertinimai“. Tas ypač gerai matyti pažvelgus į enciklopedijoje patalpintas kontroversiškų žmonių biografijas ar istorines ar religines temas.

Pasak Domo, gerų žmonių pasaulyje yra daugiau, be to, geri žmonės turi daugiau iniciatyvos ir užsispyrimo nei kenkėjai. Tai pagrindinė priežastis, kodėl vidutinis virtualių vandalizmo išsišokimų neutralizavimo laikas Wikipedijoje skaičiuojamas iki poros minučių. „Informacinė visuomenė yra gera visuomenė“, - reziumavo Domas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!