Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1340/vilniuje-veikla-atnaujina-is-baltarusijos-isvytas-europos-humanitarinis-universitetas/spausdinti/

Vilniuje veiklą atnaujina iš Baltarusijos išvytas Europos humanitarinis universitetas

Publikuota: 2005-06-06 07:48
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Kitą savaitę Vilniuje savo veiklą atnaujins iš Baltarusijos išvytas Europos humanitarinis universitetas (EHU). Po to, kai universiteto veiklą Baltarusijoje nutraukė autoritarinis prezidento Aleksandro Lukašenkos režimas, ši aukštojo mokslo įstaiga savo veiklą atnaujins Vilniuje.

EHU rektorius Anatolijus Michailovas teigė, kad universitetas įsikurs Vilniaus Baltupių mikrorajone. Manoma, kad į Vilniuje veiksiantį universitetą atvyks studijuoti studentai iš Baltarusijos, taip pat bus organizuojamos studijos nuotoliniu būdu. Tikimasi, kad 2005-2006 mokslo metais universitetas turės apie 300 studentų.

A.Michailovas teigė, kad universitetą remia įvairūs JAV fondai, JAV vyriausybinės programos, Prancūzijos Užsienio reikalų ministerija, fondai iš Vokietijos ir kitur. Rektorius teigė, kad nors anksčiau studentai simboliškai mokėjo už studijas, tačiau dabar jos bus nemokamos, o universitetas planuoja patiems studentams mokėti stipendijas.

Birželio 9-10 dienomis Vilniuje yra rengiama „E.H.U. International“ inauguracijos konferencija, kurioje bus aptarti universiteto steigimo ir finansavimo klausimai. Konferencoje ketina dalyvauti Baltarusijoje veikusio universiteto dėstytojai, studentai, taip pat „E.H.U. International“ rėmėjai.

„E.H.U. International“ - prieš dvylika metų Minske įkurto Europos humanitarinio universiteto, sėkmingai rengusio naujos kartos profesionalus, gebančius vystyti dialogą tarp Rytų ir Vakarų Europos kultūrų, pasekėjas. Baltarusijoje veikęs universitetas žymiai prisidėjo prie atviros pilietinės visuomenės šalyje formavimo ir sulaukė didelio bei plataus tarptautinio pripažinimo.

Nuo 2003 metų Europos humanitarinis universitetas patyrė nuolat didėjantį spaudimą iš Baltarusijos valdžios. 2004 metų vasarą Baltarusijos švietimo ministerija uždarė Europos humanitarinį universitetą.

Nuo 2004 metų rudens Lietuvoje veikianti viešoji įstaiga „E.H.U. International“ veikia kaip „Universitetas tremtyje“, kurios pagrindu siekiama įsteigti nuolat veikiantį universitetą. Planuojama, jog savo dydžiu universitetas prilygs Europos humanitariniam universitetui Minske ir galės priimti apie 1 000 studentų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!