Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/13331/c-jursenas-prieme-studentu-peticija/spausdinti/

Č. Juršėnas priėmė studentų peticiją

Publikuota: 2008-09-30 07:04
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Virtualios visuomenės naujienų portalas

Pirmadienį Seimo Pirmininkas Česlovas Juršėnas priėmė Lietuvos studentų atstovybių sąjungos atstovus, kurie įteikė Peticiją dėl aukštojo mokslo įstatymo pataisų.

Česlovas Juršėnas pritarė studentams, kad „laikas nelaukia“ ir būtina kuo skubiau spręsti iškilusias problemas. Studentų nuomone, įtampa akademinėje bendruomenėje dėl apmokėjimo už mokslą sąlygų pasikeitimo ne mažėja.

Pasak I. Vareikytės, išanalizavus sesijų rezultatus, paaiškėjo, kad tiksliųjų mokslų vidurkiai visose Lietuvos aukštosiose mokyklose yra gerokai mažesni nei humanitarų. Kai kurių specialybių geriausi studentų vidurkiai siekia tik 7,7–7,9 balus, tačiau jie jau nepatenka į „gerai“ besimokančiųjų gretas. Todėl siūloma, kad gerai besimokančiais būtų įvardijami studentai, kurie, pasibaigus sesijai, neturi akademinių skolų. Jų studijos turėtų būti apmokamos valstybės biudžeto lėšomis.

Susitikime dalyvavusi prof. Aušrinė Marija Pavilionienė pasigedo aiškiai suformuluotos kitos problemos – objektyvaus žinių vertinimo. „Metu akmenuką į rektorių pusę, kiekviena aukštoji mokykla turi savo sistemą, tad tegul taiko ją sąžiningai. Būtina atsisakyti ydingo vertinimo, kad tikslieji mokslai yra daug sudėtingesni, todėl ir studentus vertinti reikia griežčiau. Humanitariniai mokslai taip pat reikalauja daug darbo, mąstymo ir įgūdžių. Esu už tai, kad studentų vertinime neliktų subjektyvumo“, – sakė Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė.

Studentų peticijoje keliamos ir problemos, susijusios su valstybės paskolomis bei valstybės remiamomis paskolomis.

Česlovas Juršėnas kreipėsi į Seimo Peticijų komisijos pirmininkę Mildą Petrauskienę, prašydamas kuo operatyviau išnagrinėti studentų peticiją. „Tik po minėtos komisijos nagrinėjimo klausimas svarstomas posėdžių salėje, bet tai – ilgesnis kelias, nes Peticijų komisija pirmiausia kreipiasi į profesionalus, savo srities specialistus. Pačioje komisijoje svarstymai vyksta tik gavusi jų išvadas“, – sakė Seimo Pirmininkas.

Seimo Pirmininkas pritarė trumpesniam problemos sprendimo būdui – Vyriausybė savo išvadas dėl Aukštojo mokslo įstatymo turi kuo greičiau pateikti Seimui. Jų nesulaukus, šiandien šis klausimas buvo išbrauktas iš posėdžio darbotvarkės. Tikimąsi, kad išvados bus pateiktos netrukus ir Seimas galės jas nagrinėti artimiausiame posėdyje. Todėl tikimybė, kad Aukštojo mokslo įstatymas bus priimtas šios kadencijos Seimo, dar yra.

Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas ėmėsi iniciatyvos kaip įmanoma griečiau sukviesti vykdomosios valdžios institucijų vadovus, kad Vyriausybė galėtų pagreitinti apsisprendimą šiuo klausimu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!