Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/13251/b-juodka-uz-trumpesnes-studijas/spausdinti/

B. Juodka – už trumpesnes studijas

Publikuota: 2008-09-24 09:17
Tematika: Švietimas, studijos
Autorius: Mindaugas Jackevičius
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Vilniaus universiteto (VU) rektorius akademikas Benediktas Juodka pritaria siūlymui mažinti bakalauro ar magistro studijų trukmę. Antradienį viešėdamas DELFI interneto konferencijoje B. Juodka taip pat sakė, kad universitetas neturi ruošti praktikų.

„Vilniaus universiteto misija nėra rengti praktikus konkrečiai darbo vietai. Mūsų misija yra suteikti fundamentalias žinias, ugdyti mąstančius, kūrybingus žmones“, - sakė B. Juodka.

Vis dėlto, pasak rektoriaus, peržiūrint studijų programas, atsižvelgiant į darbdavių, verslininkų pastabas VU didinamas studentų praktikų kiekis.

Studijos - ištęstos

B. Juodkos teigimu, pasakyti, kad nuo 1991 m. nieko nebuvo daroma dėl aukštojo mokslo - negalima. Mat vienas pirmųjų įstatymų nepriklausomoje Lietuvoje ir buvo priimtas Aukštojo mokslo įstatymas.

„Aš pasigendu ilgalaikės aukštojo mokslo strategijos, susietos su ilgalaike valstybės ekonomine prognoze ir strategija. Aš esu giliai įsitikinęs, kad trūkstant resursų aukštojo mokslo sistemai, reikia pradėti nuo pačios sistemos optimizavimo. Tą sistemą šiandien sudaro 50 aukštųjų mokyklų, o dar 35 mokslo institutai. Tai yra per gremėzdiška valstybei, kurioje gyvena 3,4 mln. žmonių“, - kalbėjo VU rektorius.

Jis siūlo aukštojo mokslo pertvarką pradėti nuo studijų programų revizijos. Šiandien Lietuvoje užregistruota daugiau nei 1000 studijų programų. Anot rektoriaus, atlikus reviziją paaiškės, kad kai kuriuose universitetuose nėra nei geros infrastruktūros, nei geros profesūros.

B. Juodka aiškino, kad Lietuvoje studijos yra ištęstos, tad kai kurios studijų programos turėtų būti koncentruotesnės. Todėl jis pritartų siūlymui trumpinti bakalauro arba magistro studijų trukmę. Štai Didžiojoje Britanijoje bakalauro studijos trunka trejus ar pusketvirtų metų, o magistro studijos - vienerius metus.

„Juk ne paslaptis, kad kai kurie dalykai magistro studijose pasikartoja - juos studentai jau būna girdėję bakalauro studijose“, - sakė akademikas.

Atsirado besitikslinančių, ar tikrai B. Juodka studentus pavadino „dundukais“.

„Noriu ir atsiprašyti. Aš studentus vadinu jaunesniaisiais kolegomis. Tas žodis man išsprūdo kontekste kalbant apie studentų motyvaciją pasirenkant vieną ar kitą studijų programą. Ir tikrai nemanau, kad visi studentai tokie, tikrai nenorėjau nieko įžeisti. Todėl atsiprašau“, - kalbėjo VU rektorius.

„Studentai man yra DIEVAI“, - sakė B. Juodka, sulaukęs buvusio studento komplimentų „už napakartojamas ir napamirštamas biochemijos paskaitas”.

Rektoriaus teigimu, VU jau penkeri metai nedidina studentų skaičiaus, o perspektyvoje kai kurių studijų programų studentų skaičių galbūt ir mažins.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!