Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/13248/vienas-pirmuju-europoje-elektroninis-medziagu-mechanikos-vadovelis-parengtas-lietuvoje/spausdinti/

Vienas pirmųjų Europoje elektroninis medžiagų mechanikos vadovėlis parengtas Lietuvoje

Publikuota: 2008-09-24 07:23
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: VGTU

Lietuvos inžinerijos mokslai žengia į naują etapą. Visiems, studijuojantiems „kietuoju riešutėliu“ vadinamą medžiagų mechaniką, studijos gerokai palengvės – jie galės naudotis unikaliu elektroniniu medžiagų mechanikos vadovėliu. Tai vienas pirmųjų toks vadovėlis Europoje.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Medžiagų atsparumo katedros, Klaipėdos universiteto, Kauno technologinio universiteto bei Vilniaus statybos ir dizaino kolegijos dėstytojai parengė ir išleido inovatyvų mokomąjį kompleksą - „Elektroninį medžiagų mechanikos vadovėlį“. Jiems talkino ir VGTU studentai.

„Siekiant palengvinti medžiagų mechanikos studijas buvo pasitelktos kompiuterinės technologijos ir sukurtas analogų Lietuvoje neturintis elektroninis medžiagų mechanikos vadovėlis. Vadovėlis padės kiekvienam lengvai ir vaizdžiai studijuoti sudėtingą medžiagų mechanikos kursą“, - pasakojo VGTU Medžiagų atsparumo katedros docentas Kęstutis Vislavičius, elektroninio vadovėlio projekto vadovas.

Naujasis vadovėlis - ne vien tik tekstas su matomais kompiuterio ekrane paveikslėliais ar brėžiniais. Jį papildo operatyvi nuorodų ir informacijos sistema, vaizdingi uždavinių sprendimo pavyzdžiai, pratybos, aiškinamasis terminų žodynėlis, pagyvina animuoti ar filmuoti pasakojimai, ką turėtų žinoti ir kokių laidų nedaryti inžinierius.

„Elektroniniame vadovėlyje vaizdžiai parodyti konstrukcijų deformavimosi bei irimo procesai, kurių neįmanoma stebėti net naudojantis pačia tobuliausia technika. Kompiuterinė programa atskleidžia besideformuojančią konstrukciją, parodo padidintą deformaciją bei ją veikiančias vidines jėgas. Be to, ši programa sudaro galimybę pačiam studentui valdyti medžiagų irimo procesą ir taip dar geriau jį išanalizuoti“, - teigė prof. Algirdas Čižas, mokslinis vadovėlio redaktorius.

Kuriant vadovėlį, buvo atsižvelgta į labai skirtingą jaunuolių pasirengimą inžinerinėms studijoms. Studentas gali pats pasirinkti studijų tempą bei lengvai grįžti prie nagrinėtų klausimų. Todėl vadovėlis ypač tinka tiems, kurie studijuoja nuotoliniu būdu. Tekstą galima ne tik skaityti, bet ir išklausyti. Vadovėlį pagyvina studentų kūryba: anekdotai, eilėraščiai, filmuoti humoristiniai pasakojimai apie kasdieninį studentų gyvenimą.

Vadovėlyje studentas ras visapusišką informaciją: apie galimas naudoti medžiagas, konstrukcinius elementus, nuorodas į norminius projektavimo dokumentus, uždavinių sprendimo algoritmus bei programas, savikontrolės testus. Šis vadovėlis bus pavyzdžiu kitų technologijos mokslų srities studijų dalykų metodinei medžiagai rengti.

„Elektroninis medžiagų mechanikos vadovėlis“ sukurtas vykdant Europos Sąjungos struktūrinių fondų remiamą projektą „Inovatyvių metodų ir technologijų kompleksas savarankiškoms medžiagų mechanikos studijoms“. Darbas truko dvejus metus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!