Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1321/moksline-elektronine-biblioteka-elibrary-lt-pristatyta-tarptautineje-konferencijoje/spausdinti/

Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT pristatyta tarptautinėje konferencijoje

Publikuota: 2005-06-04 09:32
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Praėjusią savaitę Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT buvo pristatyta penktojoje tarptautinėje eLibrary bibliotekų tinklo konferencijoje „Science online: elektroniniai resursai mokslui ir švietimui“. Viešosios įstaigos „Baltijos visuomeninis informacinių technologijų ir švietimo centras“ direktorius Turkijoje susirinkusiems įvairių valstybių atstovams pristatė pranešimą „Mokslinė elektroninė biblioteka – tarptautinis bendradarbiavimas informacinėje visuomenėje“, kuriame aptariamas ne tik e-bibliotekos projektas, bet ir jo įgyvendinimo įtaka žinių visuomenės bei tarptautinės komunikacijos plėtrai.

Šio bei kitų konferencijoje skaitytų pranešimų elektroninė versija yra patalpinta eLIBRARY.LT tinklapyje.

Mokslinės elektroninės bibliotekos projektas, plėtojamas Lietuvoje, tarptautinėje konferencijoje sulaukė itin didelio susidomėjimo. Tą patvirtina eilė pasirašytų bendradarbiavimo protokolų, pažyminčių įvairių leidyklų, autorių ketinimus Mokslinėje elektroninėje bibliotekoje eLIBRARY.LT talpinti mokslinius resursus. Kai kurie iš artimiausiu metu ketinamų patalpinti mokslinių darbų bus tik lietuviškoje eLibrary bibliotekoje. Mums, kaip Mokslinės elektroninės bibliotekos eLIBRARY.LT kūrėjams, tai itin malonu, nes jaučiame užsienio leidyklų bei mokslo institucijų pasitikėjimą bei mūsų darbo įvertinimą.

Po eLIBRARY.LT pristatymo tarptautinėje konferencijoje biblioteka sulaukia vis daugiau skaitytojų iš įvairių pasaulio šalių. Nuo savo gyvavimo pradžios, t.y. 2004 metų gruodžio mėnesio, biblioteka sulaukė beveik 45 tūkst. lankytojų, iš kurių beveik dešimtadalis yra užsienio šalyse gyvenantys skaitytojai. Remiantis e-bibliotekoje įdiegta skaitytojų apskaitos sistema, galime teigti, jog bibliotekoje jau apsilankė daugiau nei 30 pasaulio valstybių atstovai. Daugiausia lankytojų užsuka iš JAV, Rusijos, Vokietijos, Lenkijos, Olandijos bei Didžiosios Britanijos. Galime paminėti ir skaitytojus iš tokių egzotiškų šalių kaip Filipinai, Kolumbija, Peru ar Tailandas.

Mokslinės bibliotekos skaitytojai patenkinti, kad turi galimybę perskaityti pilnateksčius mokslinius straipsnius, susipažinti su knygomis ir kitokia įvairia informacija be jokių apribojimų ar išskirtinių sąlygų. Mokslinės bibliotekos resursai yra laisvai prieinami visiems skaitytojams, užsiregistravusiems bibliotekoje.

Kita vertus, reikia pažymėti, jog eLIBRARY.LT projektu aktyviai domisi ne tik užsienio akademinės bendruomenės atstovai. Prieš porą savaičių Mokslinė elektroninės biblioteka pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos Mokslų Akademijos (LMA) leidykla. Remiantis šia sutartimi, Mokslinėje elektroninėje bibliotekoje eLIBRARY.LT bus patalpinta 12 pavadinimų LMA leidyklos žurnalų elektroninės versijos. Su žurnaluose publikuojamais originaliais moksliniais straipsniais svarbiausiais medicinos, biologijos, chemijos, ekologijos, energetikos, filosofijos ir sociologijos, geografijos ir geologijos, lituanistikos kalbos, istorijos, menotyros bei žemės ūkio mokslų klausimais galės susipažinti visi bibliotekoje užsiregistravę skaitytojai.

Ambicingas Mokslinės elektroninės bibliotekos eLIBRARY.LT tikslas – sudaryti LR Seimo narių mokslinių darbų kolekciją – jau pradedamas įgyvendinti. Bibliotekos lankytojai jau gali susipažinti su pirmaisiais darbais – naujai kuriamoje parlamentarų mokslinių straipsnių, monografijų, pranešimų skiltyje pirmasis savo darbus pristatė Seimo narys dr. Antanas Bosas. Elektroninėje bibliotekoje jau patalpinti penki šio Seimo nario straipsniai, o artimiausiu metu šią kolekciją papildys dvi dr. A.Boso knygos.

Be to, Mokslinės elektroninės bibliotekos eLIBRARY.LT skaitytojai turi unikalią galimybę susipažinti su Lietuvos rašytojo Alfonso Danio kūryba. Glaudaus bendradarbiavimo su šiuo autoriumi dėka bibliotekoje yra patalpinta apie 200 A.Danio humoreskų, anksčiau tik Sovietiniais laikais skelbtų įvairiuose periodiniuose leidiniuose, galerija.

Tikimės, jog nuolat atnaujinama ir papildoma naujais mokslo resursais Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT taps patikimu akademinės bendruomenės partneriu ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiose pasaulio valstybėse. Savo darbu, plėtojant lietuviškų mokslo žinių sistemą, siekiame žiniomis pagrįstos visuomenės idealo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!