Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1304/populiarinti-moksla-lietuvoje-pades-estu-patirtis/spausdinti/

Populiarinti mokslą Lietuvoje padės estų patirtis

Publikuota: 2005-06-01 12:05
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga

Praeitą penktadienį jaunųjų mokslininkų iniciatyva Seime susirinkę Lietuvos ir Estijos jaunimo organizacijų atstovai, valstybės pareigūnai svarstė galimas mokslo populiarinimo praktikas. Čia vyko konferencija „Jaunimo vaidmuo mokslo populiarinime“. Tardamas įžanginį žodį Seimo vicepirmininkas dr. Vydas Gedvilas pasidžiaugė iniciatyva, atkreipė dėmesį į tai, kad būtina sugebėti bendradarbiauti konkuruojant tiek Europos sąjungos tiek pasaulio erdvėje.

Siekiant įgyvendinti Lisabonos strategiją ir tapti konkurencingais tiek Europos Sąjungos, tiek pasaulio kontekste Lietuvos mokslininkams yra svarbu, kad visuomenė žinotų ir galėtų naudotis naujausiais mokslo pasiekimais ir technologijomis.

Išsivysčiusios pasaulio šalys jau seniai skiria didesnį dėmesį mokslo ir technologijų populiarinimui savo visuomenėse. Konferencijoje atkreiptas dėmesys, kad dažnai efektyviausios mokslo populiarinimo priemonės yra pagrįstos paties jaunimo aktyviu dalyvavimu žinių apie naujausius mokslo ir technologijų pasiekimus skleidime. Jaunimas tampa ne tik tokios informacijos gavėjais, bet ir jos perteikėjais, ar net kūrėjais.

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga labiausiai susidomėjo estų patirtimi. Pasirodo, po Estiją kursuoja Fizikos autobusas „transportuojantis mokslą“ į įvairius šalies regionus. Jau nuo 1997 veikia mokslo centras AHAA garsėjantis žaismingomis mokslo parodomis ir mobiliomis laboratorijomis, pritraukiančiomis dešimtis tūkstančių įvairaus amžiaus mokslo smalsuolių. Parodas dažniausiai organizuoja studentai ir moksleiviai, kurie sudėtingiausius dalykus moka perteikti populiariai, jaunatviškai ir entuziastingai. Lietuviai būtinai pasinaudos šia patirtimi.

Minėtą konferenciją parėmė Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, Estijos mokslų akademija. Ateityje ketinama rengti daugiau tokių renginių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!