Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/12003/lietuviai-i-stazuotes-investuoti-neskuba/spausdinti/

Lietuviai į stažuotes investuoti neskuba

Publikuota: 2008-06-11 11:22
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Letuvos studentai ir jaunieji specialistai stažuočių galimybes sieja su patirtimi ir karjeros perspektyvomis, tačiau investuoja į jas nenoriai.

Pasak įdarbinimo agentūros „East West Consulting“ direktorės Kristinos Mečinskaitės, iš visų į agentūrą besikreipiančių klientų ne daugiau nei 5 proc. domisi stažuotėmis ir joms registruojasi.

„Greičiausiai tai lemia lietuvių nenoras investuoti į profesinės patirties tobulinimą, iškart negaunant aiškios materialios vertės. Belieka tikėtis, kad netrukus ir mūsų jaunieji specialistai atras galimybes įgyti vertingų savo profesijos žinių bei patirties, patobulinti užsienio kalbų įgūdžius, įgyti konkurencinio pranašumo Lietuvos ir viso pasaulio darbo rinkoje plačiau išnaudodami stažuočių programas“, – viliasi K. Mečinskaitė.

Lietuvius dažniausiai vilioja stažuočių programos JAV. Remiantis „East West Consulting“ apklausos duomenimis, Lietuvoje būtų populiarios ir stažuotės Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Olandijoje, Šveicarijoje ar net Japonijoje. Optimalus stažuočių laikas lietuviams – nuo 1 iki 6 mėnesių, tačiau nemažai norinčių ryžtųsi rinktis maksimalų stažuotės laikotarpį – nuo 12 iki 18 mėnesių.

Populiariausios stažuočių programos būtų verslo, vadybos, finansų, inžinerijos, informacinių technologijų srityse.

„Kol kas daugiausia išvykusiųjų stažuojasi vadybos ir marketingo srityse, populiariausios jos ir tarp tik besidominčiųjų stažuočių galimybėmis“, – apklausos duomenis patvirtina K. Mečinskaitė.

Anot K. Mečinskaitės, respondentai kaip vieną iš veiksnių, trukdančių vykti į stažuočių programas, mini jos kainą, tačiau dažnai apsisprendimui turi įtakos ir asmeniniai veiksniai – nenoras ilgam laikui skirtis su šeima, svetimos kultūros baimė, intensyvios studijos, neblogas darbas Lietuvoje ar elementarios motyvacijos nebuvimas.

„Tačiau toks atsargumas ir menkas domėjimasis stažuotėmis yra normalus ir suprantamas reiškinys, nes per stažuočių programas įgyjamos profesinės patirties kultūra mūsų šalyje dar tik pradeda vystytis“, – pastebi „East West Consulting“ vadovė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!