Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/11811/aukstojo-mokslo-politikoje-studentai-pastebi-chaoso-ir-destrukcijos-zenklu/spausdinti/

Aukštojo mokslo politikoje studentai pastebi chaoso ir destrukcijos ženklų

Publikuota: 2008-05-28 10:45
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Laiku nepatvirtinus Švietimo ir mokslo ministro, valstybės politikoje išgyvenamas tarpuvaldis jau ėmė rodyti pirmus chaoso ir destrukcijos ženklus. Tokią išvadą daro šalies studentų atstovai Lietuvos studentų sąjungoje (LSS).

Anot LSS prezidento Jono Okunio, Vyriausybės sprendimas didžiąją dalį aukštojo mokslo reformai numatytų lėšų skirti protestuojantiems pedagogams gali būti tik pradžia.

„Švietimo ir mokslo ministras rekordiškai ilgą laiką nebuvo paskirtas. Iki Seimo rinkimų laiko lieka vis mažiau. Tokia situacija itin nepalanki geresnių mokymosi, gyvenimo sąlygų iš aukštojo mokslo pertvarkos laukiantiems Lietuvos studentams, kurių interesai gali būti paaukoti būsimų rinkiminių batalijų kovos lauke.

Pirmieji pavyzdžiai jau pastebimi. Žymi lėšų dalis, gyvybiškai svarbi aukštajam mokslui, Vyriausybėje perskirstyta tyliai, be akademinės bendruomenės pritarimo. Susidaro įspūdis, jog, kas garsiau rėkia, tam ir atseikėjama. Aiškiai stinga ir strateginio mąstymo bei prisiimtų įsipareigojimų laikymosi“, - teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Jonas Okunis.

LSS vadovas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu realiai studentų socialinė padėtis negerėja, o lyginant su Vakarų Europos valstybėmis, ryškiai nusileidžia.

„Lietuvoje investicijų į aukštojo mokslo infrastruktūrą katastrofiškai trūksta. Pasyvus tiek privatus, tiek valstybinis sektorius. Net liaupsintos Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos įsisavinamos vangiai“, - situaciją komentuoja LSS prezidentas Jonas Okunis.

Studentų sąjunga naujajam Švietimo ir mokslo ministrui planuoja išreikšti nuomonę dėl finansavimo reikšmės aukštajame moksle. LSS galimų alternatyvių švietimo finansavimo šaltinių jau yra siūliusi ieškoti iš Valdovų rūmų, stadiono ar kitų ilgalaikių abejotinos vertės projektų.

Primename, kad Finansų ministerijai neradus visų mokytojų atlyginimų padidinimui trūkstamų pinigų Vyriausybė nutarė perskirstyti iš Privatizavimo fondo aukštojo mokslo sistemai numatytus planuotų 70 mln. litų daugiau nei 40 mln. litų skiriant mokytojams. Tokį sprendimą Vyriausybė priėmė dar gegužės viduryje, tačiau garsiai apie tai prabilta tik praėjusią savaitę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!