Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1179/jauniesiems-mokslininkams-dveji-metai/spausdinti/

Jauniesiems mokslininkams - dveji metai

Publikuota: 2005-05-14 10:27
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS) mini dvejų metų sukaktį. Nors sąjunga įkurta prieš trejus metus, tačiau oficialiai įregistruota 2003 m. gegužės 12 d. Šiuo metu LJMS jungia apie 100 tikrųjų narių iš įvairių Lietuvos universitetų bei mokslo institutų.

Ne paslaptis, kad Lietuvos mokslui būdingas uždarumas. Nemažai mokslininkų susibūrę į savus, uždarus ratus, menkai pažįsta kitų mokslo sričių kolegas bei jų darbus, sunkiai įsileidžia „atėjūnus“ iš kitų institucijų. LJMS siekia plėtoti tarpdisciplininį įvairių sričių ir kartų mokslininkų bendradarbiavimą, užmegzti ir vystyti akademinės bendruomenės ir aukštųjų technologijų įmonių profesinį dialogą, skatina jaunus gabius žmones domėtis mokslu.

LJMS dalyvauja tobulinant Lietuvos švietimo ir mokslo sistemą bei atstovauja Lietuvos jaunųjų mokslininkų interesus. Nuo 2003 m. LR Seimo nutarimu LJMS gavo teisę turėti atstovą Lietuvos mokslo taryboje. 2004 m. kovą LJMS įstojo į asociaciją „Eurodoc“, kuri vienija nacionalines Europos valstybių jaunųjų mokslininkų organizacijas. 2004-2005 m. laikotarpiui Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkas Tomas Žalandauskas buvo išrinktas šios asociacijos viceprezidentu. Tai pirmas kartas, kai į asociacijos „Eurodoc“ valdybą įėjo žmogus iš Rytų Europos. 2005 m. kovą LJMS Tarybos narys Piotras Cimmperman deleguotas į studijų kokybės vertinimo centro projekto „Lietuvos mobilumo centras“ valdymo komitetą.

Per dvejus oficialios veiklos metus surengtas ne vienas seminaras, konferencija, diskusija, forumas. 2004 m. pavasarį kartu Lietuvos mokslų akademijos Mokslininkų rūmais surengtas penkių renginių ciklas „Paskaitų vedimo menas“, skirtas pedagoginio išsilavinimo neturintiems, tačiau Lietuvos aukštosiose mokyklose dėstantiems mokslininkams ir doktorantams. Šiais metais jau įvyko trys paskaitos iš ciklo „Viešųjų ryšių paslaptys“.

2004 m. birželio 28 - liepos 4 d. vyko darbo ir poilsio stovykla „Idėjų kalvė: Arlaviškės 2004“, kurios pagrindinis tikslas buvo paskatinti įvairių sričių jaunųjų mokslininkų tarpusavio bendravimą ir bendradarbiavimą. Stovykloje dalyvavo dvidešimt jaunųjų mokslininkų iš įvairių universitetų bei institutų, dirbančių informatikos, edukologijos, fizikos, matematikos, biomedicinos, matavimų inžinerijos srityse.

Nemažai dėmesio skiriama mokslu besidomintiems moksleiviams. 2004 m. liepos 11-18 d. Molėtų observatorijoje įvyko LJMS rengta stovykla - mokykla „LJMS vasara 2004. Mokslas ir technologijos“. Joje dalyvavo dvidešimt vienas moksleivis iš visos šalies, su kuriais bendravo vienuolika dėstytojų iš Lietuvos bei užsienio. Stovyklos metu vyko konstruktyvus trijų mokslininkų kartų bendravimas. 2005 m. liepos 8-17 d. organizuojama jau antroji tokio pobūdžio vasaros mokykla. Stovyklų ir ekskursijų į mokslo įstaigas metu moksleiviams sudaromos sąlygos tiesiogiai sužinoti apie mokslo sričių vystymosi kryptis. Tikimasi, kad tai paskatins ateities mokslininkus realizuoti savo idėjas Lietuvoje.

2007 metais LJMS planuoja surengti Tarptautinį jaunųjų mokslininkų organizacijų forumą IFYRO 2007 (International Forum of Young Researchers Organizations). Šiuo renginiu bus siekiama paskatinti jaunųjų mokslininkų organizacijų bendradarbiavimą ir pasidalinimą patirtimi tokiais klausimais kaip darbas su mokslu besidominčiais moksleiviais, jaunųjų mokslininkų interesų atstovavimas įvairiais lygmenimis, mokslo populiarinimas visuomenėje, tarpinstitucinio ir tarpdisciplininio bendradarbiavimo skatinimas. Numatoma, kad forume dalyvaus jaunųjų mokslininkų organizacijų atstovai iš daugiau kaip 20 Europos ir Centrinės Azijos šalių.

Diskusija apie jaunimo vaidmenį mokslo populiarinime - artimiausias LJMS renginys, kurį šių metų gegužės pabaigoje planuojama surengti kartu su Estijos ambasada Lietuvoje ir Estijos jaunųjų mokslininkų akademija (ENTA). Savo patirtimi dalinsis abiejų šalių mokslo populiarinimo srityje dirbančių organizacijų bei institucijų atstovai, į šį renginį bus kviečiami ir atsakingi švietimo bei mokslo sistemos darbuotojai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!