Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/10381/semestro-pradzioje-studentai-skatinami-reikalauti-svarbiausios-informacijos-apie-studiju-procesa/spausdinti/

Semestro pradžioje studentai skatinami reikalauti svarbiausios informacijos apie studijų procesą

Publikuota: 2008-02-05 11:36
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų atstovybių sąjunga

Šiandien Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) Lietuvos aukštosiose mokyklose surengs informacinę akciją, kuri primins studentams, kokią informaciją semestro pradžioje studentams turi pateikti kiekvienas dėstytojas.

„49 Aukštojo Mokslo Įstatymo straipsnis garantuoja studentams galimybę gauti visą, su studijomis susijusią informaciją. Daugelis aukštųjų mokyklų studijų procesą reglamentuojančiuose dokumentuose įsipareigoja, jog semestro pradžioje dėstytojas studentus ir laisvuosius klausytojus supažindins su studijų dalyko programa jos tikslais, uždaviniais, pristatys dalyko turinį ir apimtį, studijų ir savarankiško darbo formas ir atsiskaitymo už jas reikalavimus, studentams suprantamai informuos apie vertinimo kriterijus, pateiks studijoms reikalingos literatūros sąrašą ir būtinus metodinius nurodymus. Paklausite, kiek aukštųjų mokyklų laikosi šio įsipareigojimo? Tikrai ne dauguma“, - pasakoja LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Studentų teigimu, daugelis dėstytojų, kurie per pirmąją paskaitą juos informuoja apie studijuojamo dalyko programą, nurodo turinį, apimtį, pristato darbo formas – sutinkami pirmojo kurso mokymo procese. Vėlesnių kursų metu dėl tokios informacijos, kaip atsiskaitymo reikalavimai, vertinimo balo sandara, paskaitose ir atsiskaitymams naudojamos literatūros sąrašas – tenka gerokai „pakovoti“.

Kalbinti studentai taip pat teigė, kad atsitinka ir taip, jog dėstytojas staiga sugalvoja pakeisti egzamino formą ar balų kaupimo per semestrą tvarką, pamiršdamas apie tai, ką pristatė semestro pradžioje, tarytum tai būtų tik paprastas formalumas.

Akivaizdu, kad mūsų aukštosiose mokyklose vis dar „neįsigyvenusi” tokia darbo sistema, kai studentas jau pirmosios paskaitos metu gauna visą medžiagą ir informaciją būsimam studijų pusmečiui.

„Pastebime, kad dėstytojai vis dar pamiršta savo pareigą, semestro pradžioje suteikti studentams būtiną informaciją apie studijuojamo dalyko programą, turinį, apimtį, darbo formas ir kita, o tokios informacijos trūkumas neretai tampa akademinių nesusipratimų ar kitokio akademinio nesąžiningumo, neobjektyvumo priežastimi. Viena iš mūsų veiklos krypčių - informuoti studentus apie jų teises, tad šia maža informacine akcija skatiname studentus drąsiai klausti, domėtis savo studijomis, nes tokia teisė jiems garantuojama“ – sako LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga po atostogų grįžusiems studentams žada išdalinti informacinius skirtukus, primenančius, kokią informaciją semestro pradžioje apie dėstomą dalyką turi pateikti dėstytojas. Jau šiandien skirtukai dalijami visų Vilniaus aukštųjų mokyklų studentams, o kitų miestų aukštųjų mokyklų studentus jie pasieks per studentų atstovybes.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga tikisi, kad studentams įteikiami skirtukai taps puikia priemone, primenančia jų teises, o dėstytojams jų pareigas primins aktyvus studentų domėjimasis vertinga studijų proceso informacija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!